Un lloc interessant del Priorat 

Les muntanyes de les Soleies estan situades dintre del terme municipal de Falset, al Baix Priorat. Assoleixen un màxim d’altitud de 525 metres al coll de l’Eudalda. Des d’aquest lloc les vistes són àmplies. Mirant cap a l’oest es pot gaudir de espectable natural de l’horitzó acolorit que ofereixen les postes de sol. També resulta atractiu observar el cel nocturn ple d’estrelles. Cap a llevant la Mola de Colldejou s’albira majestuosa.

soleies


Existeix un itinerari a peu que s’inicia a Falset, anomenat Camí de les Ermites, que passant pel Coll de l’Eudalda permet accedir a Sant Gregori i a la veïna ermita de Sant Cristòfol.

És una excursió molt bonica que es pot realitzar de manera tranquil·la en un matí. Per les Soleies hi passa un interessant sender (PR C-53) que pren direcció cap a la Torre de Fontaubella.

Natura que sorprèn

A prop de les Soleies hi ha l’ermita de Sant Gregori. Està situada a un 1,5 km de Falset, en un paratge de gran bellesa natural. L’ermita, on es venera la imatge de Sant Antoni, s’aixopluga davall d’un abric de roca de gres rogenc, de formes sinuoses on també hi ha forats de tota mena.

soleiesAl seu voltant, altres roques de formes curioses han adoptat noms populars com el Gegant o bé el Caragol. Al costat de l’ermita hi ha un mirador privilegiat de la vall de Falset.  És un altre lloc per gaudir de les postes de sol. Les llums acolories de la posta es combinen de manera especial amb el color rogenc de les roques. L’ermita actual data de 1927 ja que l’anterior va ser destruïda degut a un esllavissament.

Paratge ancestral

El paratge de Sant Gregori ja era poblat al paleolític inferior. L’any 1928 Salvador Vilaseca va descobrir un extens jaciment de superfície que va excavar fins al setembre de 1933. Van recollir-hi molt material. En aquest abric, entre moltes altres peces, va aparèixer una plaqueta que conté el gravat d’una cérvola. S’ha dit que aquesta peça possiblement és relacionada amb rituals religiosos o màgics.

Al 1973 Vilaseca definia aquesta troballa com pràcticament l’únic testimoni de l’art moble paleolític català. Actualment hom la data cap a l’epipaleolític (cap a l’any 8000 aC) i es conserva al Museu d’Arqueologia de Reus.

 

By catsud

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Utilitzem galetes pròpies i de tercers per obtenir dades estadístiques i millorar els nostres serveis. Si acceptes o continues navegant, considerem que acceptes el seu ús.   
Privacidad