roques de masmut

Els Ports de la banda de Catalunya es perllonguen cap els Ports de Beseit. Aquest massís muntanyós, d’un gran valor natural i també paisatgístic, situat a la comarca del Matarranya (Terol) s’integra amb el Sistema Ibèric. En aquesta banda dels Ports neixen i/o transcorren alguns dels seus grans rius, els quals generen vida i bellesa: el riu Matarranya, el riu Ulldemó, el riu de Pena, el Tastavins, etc. De fet el nom de la comarca pren nom del seu principal riu, el Matarranya, amb un longitud de 97 km i una conca de 1.727 km2.

Les espectaculars roques de Masmut

Les roques de Masmut estan situades dintre del municipi de Pena-roja de Tastavins (Matarranya). Es tracta d’una enorme formació rocosa de conglomerat rogenc. De fet el nom del poble té el seu origen en aquestes singulars roques.

Amb una altitud de 1058 m, aquestes roques foren escenari de rituals portats a terme per pobles de civilitzacions protohistòriques. Estem parlant d’una muntanya de caràcter sagrat, o sigui un autèntic altar per a venerar a la naturalesa i a les divinitats celestials. Des de la plataforma del cim es feien els cultes a les divinitats masculines. I també les coves de les parts baixes es feien servir com altars a les deesses.

Pena-Roja de Tastavins

Aquesta població té els seus orígens en època musulmana. Dalt del cim de la Mola hi havia una fortalesa andalusina. Després de la conquesta feudal, a la segona meitat del segle XII, formà part de l’ampli terme jurisdiccional del castell de Mont-roig de Tastavins. El castell, ja en mans dels cristians, es troba documentat per primera vegada l’any 1270.

D’altra banda prop del poble hi ha el santuari de la Font de la Verge, un lloc on, segons la tradició, els templers trobaren una verge negra i edificaren un lloc de culte. Per aquest lloc passa un dels camins de Sant Jaume. Al mateix costat del santuari hi transcorre el riu Tastavins. De fet, és un paratge envoltat d’aigua on destaca un cert poder sobrenatural carregat d’energia. El lloc forma part d’una tradició centenària lligada amb el poble de Vallibona (comarca dels Ports).

roques de masmut

By catsud

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Utilitzem galetes pròpies i de tercers per obtenir dades estadístiques i millorar els nostres serveis. Si acceptes o continues navegant, considerem que acceptes el seu ús.   
Privacidad