Les Soleies: natura, història i panoràmiques úniques

Les muntanyes de les Soleies es troben dins del terme municipal de Falset, al Baix Priorat. Tot i no ser especialment altes, amb un màxim de 525 metres al coll de l’Eudalda, ofereixen unes vistes espectaculars.

Des d’aquest punt elevat, la mirada s’estén cap a l’oest, on el cel es tenyeix de colors vius durant la posta de sol, creant un espectacle natural digne de ser contemplat. De nit, la poca contaminació lumínica permet gaudir d’un firmament ple d’estrelles. Cap a llevant, la Mola de Colldejou s’alça majestuosa, sent un referent geogràfic inconfusible de la comarca.

soleies

 

Rutes per descobrir el paisage

Les Soleies són travessades per diferents camins i senders que permeten endinsar-se en aquest entorn natural. Una de les rutes més destacades és el Camí de les Ermites, un itinerari que s’inicia a Falset i que, passant pel coll de l’Eudalda, condueix fins a l’ermita de Sant Gregori i, més enllà, a l’ermita de Sant Cristòfol.

A més, el sender PR C-53 creua les Soleies en direcció a la Torre de Fontaubella, oferint una experiència ideal per als amants del senderisme. Aquesta ruta, d’exigència moderada, permet gaudir del contrast entre el bosc mediterrani i les formacions rocoses característiques de la zona.

L’encant natural de Sant Gregori

A poca distància de les Soleies, a només 1,5 km de Falset, trobem l’ermita de Sant Gregori, situada en un paratge d’excepcional bellesa. L’ermita, es troba sota un gran abric de gres rogenc, una roca modelada per l’erosió en formes sinuoses i perforada per nombroses cavitats naturals.

L’entorn està ple de curiositats geològiques, amb formacions que han rebut noms populars com el Gegant o el Caragol, per la seva semblança amb aquestes figures. A més, al costat de l’ermita hi ha un magnífic mirador des d’on es poden admirar les vistes de la vall de Falset, especialment espectaculars al capvespre, quan la llum rogenca del sol ponent es fon amb els colors de la roca.

L’ermita actual data de 1927, ja que l’anterior va ser destruïda per un esllavissament. Malgrat això, el lloc manté el seu caràcter singular i espiritual, sent un indret de trobada per als habitants de la zona.

Un paratge amb milers d’anys d’història

El paratge de Sant Gregori no només destaca per la seva bellesa natural, sinó també pel seu valor històric. Ja en el paleolític inferior hi havia presència humana en aquest indret. L’any 1928, l’arqueòleg Salvador Vilaseca hi va descobrir un extens jaciment prehistòric, que va ser excavat fins al 1933.

Entre els materials recuperats destaca una plaqueta gravada amb la figura d’una cérvola, considerada durant molts anys com l’únic testimoni d’art moble paleolític a Catalunya. Actualment, es data cap a l’epipaleolític (aproximadament cap a l’any 8000 aC) i es conserva al Museu d’Arqueologia de Reus. Es creu que aquesta peça podria tenir una funció ritual o màgica, reforçant la idea que aquest territori ja era un espai carregat de simbolisme fa milers d’anys.

Un racó per gaudir i connectar amb el passat

Les muntanyes de les Soleies, juntament amb l’ermita de Sant Gregori i el seu jaciment prehistòric, formen un conjunt que combina natura, cultura i història. És un lloc ideal per als amants del senderisme, la fotografia, l’observació del cel o simplement per aquells que cerquen un espai de calma i contemplació.

Sigui caminant pels seus senders, admirant les postes de sol o explorant les petjades del passat, aquest racó del Baix Priorat sempre té alguna cosa per oferir a qui el visita.

Actualitzat: 22-03-25

catsud

By catsud

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Utilitzem galetes pròpies i de tercers per obtenir dades estadístiques i millorar els nostres serveis. Si acceptes o continues navegant, considerem que acceptes el seu ús.   
Privacidad