Un encant poderós

Els Ports transmeten un encant poderós. Als llocs més alts la llum solar es filtra a través dels esplendorosos boscos. Des de la mola de Cati els paisatges de muntanyes i valls circumdants esdevenen una autèntica teràpia visual. Diversos senders i camins travessen la mola. Hi ha miradors magnífics.

Mirant cap a llevant destaca imponent el Mont Caro. Majestuós s’alça el seu cim de màxima altitud del conjunt muntanyós dels Ports: 1442 m. També s’albiren el coll de Pallers, la mola de Boix i Serrassoles.

Mirant cap a llevant destaca imponent el Mont Caro.

A la mola de Catí també hi podem descobrir la cova Cambra, espectacular, situada en un indret amb certs aires de misteri. També hi abunden avencs i alguna roca foradada.

Reserva forestal històrica

La mola de Catí, des del segle XIV, fou una reserva forestal específica. Els troncs dels seus arbres servien per abastir el Pont de Barques de Tortosa. De fet, al llarg de la història, la fusta extreta dels Ports ha tingut moltes utilitats i ha estat altament valorada pel seu potencial constructiu. Els pins de pinassa (Pinus nigra subsp. salzmannii), caracteritzats per la seva gran alçada, forma rectilínia i fusta resinosa, eren especialment preuats per la seva resistència i durabilitat.

Ja en època andalusina, els arbres dels Ports es tallaven i s’exportaven cap al sud de la Península per a la construcció de grans edificis d’al-Àndalus, on es necessitaven bigues llargues i resistents per a mesquites, palaus i altres edificacions de prestigi. Durant l’Edat Mitjana, aquesta fusta continuà sent un recurs estratègic i s’enviava a diverses ciutats de la Mediterrània occidental. Barcelona, Mallorca i València, en plena expansió urbana i comercial, requerien grans quantitats de fusta per a la construcció de catedrals, palaus i drassanes. També es documenta el transport de fusta cap a Nàpols, aleshores sota influència de la Corona d’Aragó, on era utilitzada tant en l’edificació com en la construcció naval.

L’explotació forestal dels Ports estava regulada per normatives estrictes per evitar la sobreexplotació, i en alguns períodes s’establiren controls per garantir que els arbres es tallessin de manera sostenible. Malgrat això, la gran demanda de fusta al llarg dels segles va transformar l’ús del bosc i va influir en el paisatge que avui coneixem.

 Actualitzat 24-03-25

catsud

By catsud

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Utilitzem galetes pròpies i de tercers per obtenir dades estadístiques i millorar els nostres serveis. Si acceptes o continues navegant, considerem que acceptes el seu ús.   
Privacidad