margalló

Una planta del litoral i el prelitoral

margallóEl margalló o bargalló (Chamaerops humilis) és una palmera autòctona d’Europa, de port arbustiu i que pot arribar fins 4 m. d’altura (i més). És una planta endèmica de les regions mediterrànies occidentals. És pròpia del litoral i el prelitoral.

Es desenvolupa en zones àrides o seques amb molta incidència solar. Resisteix diversos tipus de sòl, la sequera, la salinitat i els vents forts. Creix en substrats rocosos o arenosos, i habita en platges, dunes i penyas-segats. Però també el podeu trobar en barrancs i turons. Ben segur n’heu vist algun cop!

Una qualitat particular del margalló és la seva resistència al foc: és una planta que rebrota amb molta facilitat després d’haver-hi hagut un incendi. El seu cor (mèdul·la o tronxo) és comestible, així com els dàtils. Però, ep!: és una espècie protegida. Per a collir-ne cal tenir els permisos pertinents.

L’ artesania de la pauma

Les fulles del margalló són conegudes a les Terres de l’Ebre amb el nom de pauma. Al procés de trenar la pauma se l’anomena llatar. Des de molt antic, s’ha treballat la pauma per a fer escombres, catifes, cistells, senalles, cabassos, sàrries i altres estris d’ús domèstic. Actualment és una activitat principalment artesanal.

MARGALLÓAl sud de Catalunya, l’ artesania de la pauma té dos sectors principals, el de la Ribera d’Ebre (Rasquera, Ginestar i Miravet) i el dels ports de Beseit (el Pinell de Brai, Paüls, Alfara, Mas de Barberans i els Reguers de Tortosa).
Un bon lloc per a aprofundir en aquesta activitat tradicional és el Museu de la pauma de Mas de Barberans, on també podeu participar en tallers per aprendre a llatar. També podeu comprar peces molt xules, així com conèixer i aprendre l’artesania de la pauma, amb @lallatadora de Rasquera.

Ens encantarà que ens comenteu les vostres experiències relacionades amb els margallons i l’artesania de la pauma!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Utilitzem galetes pròpies i de tercers per obtenir dades estadístiques i millorar els nostres serveis. Si acceptes o continues navegant, considerem que acceptes el seu ús.   
Privacidad