peònies

Les peònies de muntanya

peòniesLes peònies o pampelònies (peoniàcies) són herbes de fulles dividides i flors grosses i vistoses. Les seves flors són de pètals de color entre rosa encès i porpra. Tot plegat li ofereix un aspecte atraient. A les muntanyes de les nostres contrades floreix des de meitats d’abril fins a meitats de maig, depenent de la climatologia de l’any. Normalment trobarem peònies en petites poblacions aïllades.

Origens divins

El nom peònia deriva del mitològic metge Paeos, qui amb aquesta planta va curar a Plutó i a altres déus de les ferides rebudes durant les guerres trojanes. Entre altres supersticions, es creia que la planta tenia un origen diví i que també era producte de les emanacions de la lluna. Es suposava que brillava durant la nit i que d’aquesta manera protegia les collites, el bestiar i als pastors.

peònies

Escampada per les muntanyes 

Al sud de Catalunya la podem trobar a les Muntanyes de Prades, a la serra de Montsant, a la Mola de Colldejou, a la serra de Llaberia, a la serra de Cardó i als Ports de Tortosa. Es pot trobar a una altitud al voltant dels 800 o 900 metres. Com ja hem dit, sol fer petites poblacions esporàdiques i aïllades. Per tant, trobar-te peònies amb flor caminant per la muntanya sempre és motiu de sorpresa i fascinació. Destaquen alegrement enmig de la resta de vegetació. La seva contemplació sedueix la vista i és motiu de joia!

By catsud

One thought on “Les fascinants peònies”
  1. La setmana passada (26 de maig de 2022) vam veure força peònies a la zona del Mont Caro. Va ser una sort coincidir amb la seva màxima floració. Desconeixia que era una flor tan especial. Moltes gràcies per la informació.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Utilitzem galetes pròpies i de tercers per obtenir dades estadístiques i millorar els nostres serveis. Si acceptes o continues navegant, considerem que acceptes el seu ús.   
Privacidad