Poden pensar les plantes? Són intel·ligents?
Els arbres són éssers majestuosos. Quan ens situem sota aquests gegants de la natura, els humans ens sentim com diminutes formigues. Les arrels constitueixen la part més important de l’arbre, i si féssim una analogia amb els humans, podríem comparar-les amb el cervell. El regne vegetal opera amb ritmes molt més lents que els nostres. Al món de les plantes, tot succeeix de manera pausada, però no menys significativa.
Els aliments del bosc
La meitat de la biomassa d’un bosc es troba al sòl i al subsòl. Aquest espai subterrani és ple de vida, on nombrosos petits organismes constitueixen el primer nivell de la cadena alimentària del bosc. Es podrien considerar el “plàncton” del medi terrestre. Entre aquesta microfauna trobem:
Àcars – Corcs – Col·lèmbols
Aquests diminuts habitants juguen un paper crucial en l’equilibri ecològic del bosc.
La importància de la biodiversitat
L’augment de la biodiversitat en un bosc és clau per estabilitzar-ne l’ecosistema. Com més espècies hi ha, menys probabilitats hi ha que una sola espècie prosperi a costa de les altres. Tot té un contrapunt equilibrador. Fins i tot els arbres morts, amb la seva presència aparentment inútil, contribueixen de manera valuosa a l’equilibri hídric del bosc i proporcionen refugi a multitud d’espècies.
Una vida intel·ligent diferent
Lluny de ser organismes inanimats, les plantes tenen habilitats «socials» fascinants. Una de les principals és la seva capacitat de relació amb l’entorn i d’intercanvi d’informació.
Al Laboratori Internacional de Neurobiologia Vegetal, dirigit per Stefano Mancuso a la Universitat de Florència, s’han estudiat aquestes habilitats. Els experiments han revelat que les plantes posseeixen capacitats sorprenents de comunicació, memòria i adaptació al medi.
L’àpex terminal de les arrels, un òrgan especialitzat en l’exploració, pot detectar fins a 40 paràmetres diferents, com ara la llum, el so, la pressió i diversos senyals químics.
Intercanvi d’informació i nutrients
El fascinant és que les plantes no sols intercanvien informació amb les de la seva mateixa espècie, sinó també amb altres espècies que les envolten. A través de les arrels, comparteixen tant informació com nutrients.
En boscos madurs, s’ha comprovat que els arbres més saludables transporten aliments cap als més vells i als exemplars joves. Això demostra que l’estabilitat de la comunitat és més important que la permanència individual.
Els beneficis per a la humanitat
Segons Mancuso, més de 31.000 espècies vegetals tenen un ús documentat. D’aquestes prop de 18.000 s’usen amb fins medicinals.
Més de 6.000 serveixen per a alimentació. Unes 11.000 es fan servir com a fibres tècniques i també com a materials de construcció. 1.300 s’utilitzen amb fins socials, incloent-hi drogues.
La llista dels beneficis que les plantes aporten a la humanitat és immensa i essencial.
Conviure amb harmonia
Les investigacions confirmen la gran capacitat de les plantes i els arbres per resoldre problemes i adaptar-se al medi. En canvi, els humans, a nivell planetari, destaquem sovint per embrutar, destruir i desestabilitzar el nostre entorn.
Actualment, el 99% de la vida biològica del planeta correspon al regne vegetal. La vida de plantes i arbres sense humans és perfectament possible, però la vida humana sense el regne vegetal és inviable.
La nostra supervivència depèn, en bona mesura, de la nostra capacitat per conviure de manera harmònica amb les plantes i els arbres. El respecte pel regne vegetal no és només una opció, sinó una necessitat vital.
Actualitzat: 27-01-2025