inntel·ligència vegetal
Poden pensar les plantes? Podem parlar d’una ‘”intel·ligència vegetal”? En aquest article intentem esbrinar-ho. .

En primer lloc direm que els arbres són sers majestuosos. Davall dels grans arbres els humans semblem formigues. Els arrels són la part més important de tot l’arbre. Si fem una analogia amb els humans podríem dir que els arrels serien com el cervell. El regne vegetal té uns ritmes molt més prolongats que els humans. En el món vegetal tot succeïx de manera molt alentida.

Els aliments del món vegetal

La meitat de la biomassa d’un bosc es troba al sòl i al subsòl. Hi ha nombrosos petits animalets que constituïxen el primer nivell de la cadena alimentària del bosc. O sigui, poden ser considerats com el plàncton del bosc.

Alguna d’aquesta microfauna:
a. Àcars
g. Corcs
C. Col·lèmbols

La importància de la biodiversitat

Si en un bosc augmenta la biodiversitat, s’aconsegueix estabilitzar el seu propi ecosistema. Com més especies hi ha, menys es la probabilitat que una prosperi a costa de les demes. Gairebé sempre  hi ha un contrapunt. Inclús els arbres morts amb la seva simple presència també poden prestar un valuós servei per l’equilibri hídric dels arbres vius.

Vida intel·ligent diferent

Lluny de ser organismes inanimats, com solen ser considerades, les plantes són estructures dotades de tot tipus d’habilitats «socials». I una de les principals és la de la seva capacitat de relació amb l’entorn i també d’intercanvi d’informació. Al Laboratori Internacional de Neurobiologia Vegetal que dirigeix Stefano Mancuso a la Universitat de Florència han dut a terme experiments per estudiar les capacitats de comunicació, de recollida d’informació, de memòria i de relació que tenen les plantes. Els resultats han estat sorprenents.

Els experiments de Stefano Mancuso, que ha col·laborat amb la NASA i l’ESA realitzant investigacions amb vegetals en l’espai, han permès veure que l’àpex terminal de les arrels de les plantes, un òrgan especialitzat en l’exploració, és capaç de detectar fins a 40 paràmetres diferents. Des de la llum i el so i la pressió fins a una gran varietat de senyals químics.

El més fascinant és que les plantes intercanvien informació no només entre les de la seva espècie, sinó amb totes les que l’envolten. De fet, les plantes intercanvien tant informació com nutrients per mitjà de les arrels. Perquè en els boscos madurs s’ha comprovat que els exemplars més sans transporten aliments als més envellits i als joves, explica el botànic. L’important, sembla ser, és l’estabilitat de la comunitat, no la permanència de l’individu. Per tant, queda clar l’existència d’un aintel·ligència vegetal.

Mancuso ressenya quantes de les espècies conegudes ens són útils: “Més de 31.000 espècies tenen ús documentat, d’aquestes gairebé 18.000 s’usen amb fins medicinals; 6.000 per a alimentació; 11.000 com fibres tècniques o material de construcció; a més 1.300 amb fins socials incloent les drogues … “. Per tant, es molt llarga la llista dels beneficis que les plantes aporten a la humanitat.

Conviure amb harmonia

Les investigacions i descobriments van confirmant l’enorme capacitat que tenen les plantes i els arbres per resoldré problemes i adaptar-se al medi. Per tant, podem parlar d’una intel·ligència vegetal diferent a la nostra. En canvi els humans a nivell planetari si tenim una gran capacitat és per embrutar, destruir i desestabilitzar el nostre medi.

Finalment mencionar que a l’actualitat un 99% de la vida biològica que hi ha a la Terra correspon al regne vegetal. Sobretot queda molt clar que la vida d’arbres i plantes al planeta sense els humans és possible. Però la vida dels humans a la Terra sense el món vegetal NO és possible. La nostra supervivència, entre d’altres factors, depèn de saber conviure harmònicament amb plantes i arbres.

By catsud

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Utilitzem galetes pròpies i de tercers per obtenir dades estadístiques de la navegació de les persones usuàries i millorar els nostres serveis. Si acceptes o continues navegant, considerem que acceptes el seu ús.   
Privacidad