Descobrint els secrets del Buntsandstein

L’anomenat Buntsandstein és un període geològic que ha fascinat als científics i geòlegs durant segles. Aquest període, que transcorre aproximadament entre els 247 i els 251 milions d’anys, és caracteritzat per la formació de roques de sorra i conglomerat (gresos vermells). Allí on hi ha aquest tipus de formacions rocoses el paisatge destaca pel color vistós i el relleu ressaltat. En aquest article explorarem una mica el món de la geologia, en concret de la història fascinant d’aquest temps geològic anomenat les Fàcies del Buntsandstein. I també, els seus valors paisatgístics.

Que són les Fàcies del Buntsandstein?

El Buntsandstein és una fase geològica que es desenvolupà durant el Triàsic, que és el primer període de l’Era Mesozoica. És caracteritzat per la formació de roques de sorra i conglomerat, que es formen a partir de la sedimentació i l’erosió d’antics rocs. El nom “Buntsandstein” prové dels mots alemanys “Bunt” que significa “acolorit” i “Sandstein” que significa “roca de sorra”.

Buntsandstein

Formació de les roques de sorra i conglomerat

Durant el Buntsandstein, la superfície terrestre era molt diferent de la que veiem actualment. El supercontinent de Pangea encara es formava, i el clima era molt més càlid i humit que el que és avui. Com a resultat, el paisatge era caracteritzat per grans extensions de deserts amb rius i llacs, que van jugar un paper crucial en la formació de les roques de sorra i conglomerat.

El procés de sedimentació començà amb l’erosió d’antics rocs, que es van descompondre en partícules més petites per l’acció del vent i també de l’aigua. Aquestes partícules van ser transportades per grans rius i oceans a nous llocs, on es van acumular i conseqüentment es van cimentar per formar roques de sorra i conglomerat.

Característiques de les roques del Buntsandstein

Les roques de Buntsandstein es caracteritzen pels seus colors vermellosos, que són un resultat de la presència d’òxid de ferro i altres minerals. Aquestes roques també es caracteritzen per la seva textura gruixuda, que és un resultat de la sedimentació ràpida de partícules.

Paratges amb paisatges únics

Les roques de Buntsandstein han jugat un paper important en la formació del paisatge terrestre. Repartits per la nostra geografia podem trobar petites unitats d’afloraments. Cada una amb el seu encant particular. 

Per exemple citarem que a les Muntanyes de Prades hi ha diversos afloraments, principalment a la zona de Prades. També escampades per la comarca del Priorat (Bellmunt, Falset, El Lloar, Marçà, Cornudella de Montsant, etc.). A la comarca del Baix Camp dintre del municipi de Vilanova d’Escornalbou hi ha una zona força interessant. Si baixem més cap al sud, ja dins del País Valencià, trobarem el Desert de les Palmes un paratge muntanyós extens amb aquest tipus de formacions rocoses.

El paisatge geològic que generen aquestes formacions rocoses és visualment força atractiu. Sens dubte, criden l’atenció. Vesteixen el paisatge amb un cromatisme força ressaltat. La coloració vermellosa contrasta amb el verd policrom de la vegetació mediterrània. I les mil i una formes que prenen les roques d’arenisques erosives donen al paisatge una singularitat i un vigor admirables. En definitiva, són paratges aconsellables de visitar per part dels amants de la natura i de les belleses geològiques. 

Conclusió

En resum podem dir que el Buntsandstein és una fase geològica caracteritzada per la formació de roques de sorra i conglomerat. Aquestes roques han jugat un paper important en la formació del paisatge. Han estat utilitzades com a font de materials de construcció. I també d’inspiració per a l’art i la creativitat humanes.

Al llarg de la nostra geografia hi ha diversitat de llocs amb afloraments d’aquest tipus de roques. En aquests paratges el paisatge esdevé molt original i per tant, força atractiu.

Sempre va bé repassar i recordar la importància d’entendre els processos geològics que han format el nostre planeta. El Buntsandstein és un exemple més de la potència de les forces geològiques i la bellesa extraordinària del món natural.

Taula sobre els temps geològics

By catsud

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Utilitzem galetes pròpies i de tercers per obtenir dades estadístiques i millorar els nostres serveis. Si acceptes o continues navegant, considerem que acceptes el seu ús.   
Privacidad