essers fantàstics
Els gambutzins es movien per la fosca de les ribes de l’Ebre.

En temps passats la nit de sant Joan era plena de pràctiques i creences. Possiblement, eren reminiscències de certs cultes a la natura sota aspectes ben diversos.

La credulitat popular d’altres èpoques obria les portes a un món ple d’essers fantàstics, que quan més es manifestaven era en aquesta nit. Fins i tot, alguns afirmaven que només era en aquesta nit de l’any quan apareixien alguns d’aquest essers mítics.

L’escenari de tot aquest fenomen fantasiós sempre era situat als llocs més despoblats, als afores dels pobles, per boscos i barrancs. Eren uns essers que començaven a bellugar quan s’imposaven les primeres foscos. La qüestió era que algunes persones afirmaven que els havien vist o almenys n’havien sentit la seva presencia.

Els Gambutzins

Era a les riberes del riu Ebre on la nit de sant Joan la gent evitava d’anar. Es creia que podia ser arriscat rondar per aquests llocs pel perill de topar-se amb els gambutzins els quals es movien per la fosca. La seva presencia podia arribar a ser notòria, tot i que la seva forma física era bastant imprecisa. La qüestió és que aquests bitxos causaven terror.

Algunes persones havien afirmat que les Cucales eren uns ocellots molt grans.

Les Cucales

Un altre dels essers fantàstics que també es movia per les vores del riu Ebre era la Cucala. Algunes persones havien afirmat que es tractava d’uns ocellots molt grans que es movien molt ràpid entre els arbres. Sembla ser que exhalaven una fetor insuportable i també feien una mena de xiscle apagat.

El Nytos

Per la zona de la Terra Alta i el Maestrat sortia a rondar un esser molt petitet al qual l’anomenàvem el Nytos. Era tan petit que la gent patia que no els puges al cap i per tant els entres dintre del cervell per les orelles.

La mala bèstia

Per algunes zones del nord de Catalunya creien que durant aquesta nit i també la de Nadal sortia la mala bèstia, animalot terrible i ferotge. La seva forma era variable. De vegades el veien petit, de vegades enorme.

essers fantàstics
Per algunes zones del nord de Catalunya creien que durant la nit dels solsticis sortia la mala bèstia, animalot terrible i ferotge.

La rabosa ferotge

Durant aquesta nit assenyalada des d’un lloc anomenat Potra de Pino, prop de Tortosa sortia una rabosa molt rabiosa amb tres caps. Durant tota la nit es lliurava a fer tan mal com podia per camps i hortes. Era el terror de la pagesia.

La llista de creences de coses curioses que podien passar durant la nit de sant Joan és llarga. Un capítol apart mereix el tema de les bruixes i els bruixots, cosa que tractarem en un altra ocasió.

Font: Costumari Català. J. Amades

By catsud

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Utilitzem galetes pròpies i de tercers per obtenir dades estadístiques i millorar els nostres serveis. Si acceptes o continues navegant, considerem que acceptes el seu ús.   
Privacidad