L’any 1118, Alfons el Bataller tenia assetjada Saragossa, una plaça important en mans dels sarraïns des del segle VIII. Alfons el Bataller demanà ajuda als Al-mo-kabes o Kabessirs de Mun-Sant (Montsant).

Els Kabassirs de Mun-Sant eren una barreja de cristians i sarraïns reconvertits. Eren gent de caràcter militar que habitaven per la vessant sud-occidental de l’actual serra de Montsant.

Diu la tradició que bastà la presència d’aquests disciplinats i valerosos guerrers, perquè el rei moro de Saragossa es rendís. I d’aquesta manera la important plaça de Saragossa caigué en mans dels cristians.

Segons la llegenda lluitaven ferotgement cridant el nom de Santa Maria. Els Kabessirs de Mun-Sant també eren anomenats miquelets per portar a l’estendard la figura de Sant Miquel.

Segons la tradició llegendària la Saragossa sarraïna caigué l’any 1118 en mans dels cristians gràcies a l’ajuda heroica dels Kabessirs de Mun-Sant. Imatge: Costumari Català. Joan Amades.

By catsud

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Utilitzem galetes pròpies i de tercers per obtenir dades estadístiques i millorar els nostres serveis. Si acceptes o continues navegant, considerem que acceptes el seu ús.   
Privacidad