llegendes de montsant

El llegat llegendari de Montsant i els Kabessirs

Les llegendes: entre la ficció i la realitat

Les llegendes són relats que han travessat els segles, teixides amb fils de realitat i d’imaginació popular. Moltes vegades, tendim a considerar-les històries inventades, fruit de la superstició o de la voluntat de meravellar. Tanmateix, si aprofundim en el seu origen, sovint descobrim que amaguen una base històrica que amb el pas del temps s’ha transformat. A través de la transmissió oral, les històries es modifiquen, s’enriqueixen i s’adapten a cada època, creant una fusió entre el que fou i el que es creu que fou.

Un clar exemple d’aquest fenomen el trobem en la llegenda dels Kabessirs de Montsant, una història que barreja elements històrics amb la mítica figura d’aquests guerrers que, segons la tradició, van tenir un paper decisiu en la conquesta cristiana de Saragossa.

Montsant: terra de llegendes

La serra de Montsant ha estat des de sempre un lloc propici per a les històries fabuloses. El seu paisatge imponent, amb cingles abruptes i congostos profunds, desprèn un aire de misteri que ha estimulat la imaginació popular. Fa anys que des de Catsud Natura estem recopilant llegendes de Montsant, ja siguin orals i escrites. A través d’aquesta web i de les excursions guiades les anem explicant, perquè es mantinguin vives.

Segons la tradició llegendària la Saragossa sarraïna caigué l’any 1118 en mans dels cristians gràcies a l’ajuda heroica dels Kabessirs de Mun-Sant. Imatge: Costumari Català. Joan Amades.

Aquesta muntanya ha estat refugi d’ermitans, espai de culte, escenari de miracles i territori de resistència. Les seves coves i balmes han servit de recer tant a religiosos com a bandolers, i el seu aïllament ha permès la conservació de relats antics que han arribat fins als nostres dies. No és estrany, doncs, que en aquest context sorgeixi la llegenda dels Kabessirs. Segons s’explica eren una confraria de guerrers que combinava l’herència cristiana i musulmana i que, segons la tradició, va jugar un paper determinant en la conquesta de Saragossa.

Els Kabessirs de Montsant

L’any 1118, en plena Reconquesta, Alfons el Bataller assetjava Saragossa, una de les principals places sarraïnes de la península Ibèrica. En un moment crucial del setge, el rei aragonès demanà ajuda als Al-mo-kabes o Kabessirs de Montsant.

Aquests guerrers formaven una comunitat peculiar: cristians i sarraïns convertits que havien fet de les terres meridionals de Montsant el seu territori. Eren homes durs, disciplinats i ferotges en combat, capaços d’inspirar por només amb la seva presència. Segons la llegenda, la seva irrupció en el setge de Saragossa va ser tan imponent que el mateix rei musulmà de la ciutat va optar per rendir-se, permetent que la capital de l’Ebre caigués en mans cristianes.

Es diu que els Kabessirs lluitaven invocant Santa Maria. A la seva estendard hi portaven la figura de Sant Miquel, fet que també els valgué el nom de “miquelets”. Aquest vincle amb els patrons religiosos no era casual: en un moment històric on la religiositat marcava la guerra, aquests guerrers barrejaven fervor i estratègia militar amb una devoció mística.

Un rastre perdut en el temps

Com moltes altres històries medievals, la llegenda dels Kabessirs ha deixat poques proves físiques, però ha quedat gravada en la memòria col·lectiva. Ens trobem davant d’un relat que barreja realitat i fantasia, un record d’uns guerrers que podrien haver existit, però que amb el pas del temps han esdevingut figures de llegenda.

Montsant, amb la seva aura de misteri i la seva història marcada per la resistència i l’espiritualitat, continuarà sent un escenari privilegiat per a històries com aquesta. Potser les veus del passat encara ressonen entre les seves parets de pedra. Tot plegat ens recorda que la línia entre la història i la llegenda és, sovint, difícil de traçar.

Actualitzat: 2-4-25

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Utilitzem galetes pròpies i de tercers per obtenir dades estadístiques i millorar els nostres serveis. Si acceptes o continues navegant, considerem que acceptes el seu ús.   
Privacidad