cova de la rova

Montsant únic

El modelat del paisatge de la serra de Montsant es deu a l’erosió diferencial del vent i de l’aigua sobre els materials calcaris i d’altres de més tous intercalats, juntament amb el fenomen de la carstificació. Els cims tornejats destaquen amb barrancs enclotats i cingles prominents. La naturalesa calcària del massís s’evidencia pels elements més característics del seu relleu, com poden ser les balmes, els avencs i també els tormos i les coves.

cova de montsant
A Montsant els cims tornejats destaquen amb barrancs enclotats i cingles prominents

Un nom singular

Barranc de Sant Salvador, situat al terme de Margalef (Priorat).

Al marge dret del feréstec barranc de Sant Salvador, situat al terme de Margalef (Priorat), podem trobar la cova de la Roba. El lloc ofereix un paisatge típicament montsantí. Aquesta cova surt als mapes amb el nom de cova de la Roba. Possiblement en algun moment el nom es va interpretar malament ja que no hi cap referència concreta que s’hi trobessin peces de vestir o de tela, o que es rentés roba per allí.

Tampoc al voltant no hi hagut mai cap molí draper ni s’hi estenia roba a la mateixa cova. Seria més versemblant que el nom provingui de rova, és a dir, mesura de pes. Per tant, el nom correcte seria cova de la Rova.

La rova és una mesura de pes equivalent a ¼ de quintar. La rova catalana val 26 lliures i equival a 10,4 kg.

Finalment val a dir que al voltant del barranc de sant Salvador hi ha altres coves. Algunes d’elles eren coves murades, com la cova la Pastora i la del Puro, la qual cosa indica el seu antic ús ramader.

By catsud

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Utilitzem galetes pròpies i de tercers per obtenir dades estadístiques i millorar els nostres serveis. Si acceptes o continues navegant, considerem que acceptes el seu ús.   
Privacidad