VALLIBONA

El marc geogràfic

Els Ports es prolonguen fins al nord del País Valencià, on hi ha l’antiga comarca de la Tinença de Benifassà (Baix Maestrat). És una zona muntanyosa on hi ha uns quants poblets. Més a l’oest els Ports arriben a la comarca dels Ports de Morella, on a la vora del riu Cérvol trobem el poble de Vallibona. I si ens situem més al nord arriben a la comarca del Matarranya, on el primer poble que trobem és Pena-roja de Tastavins. És una zona geogràfica on el problema del despoblament sempre hi ha estat present.

El context històric

Al segle XIV, després de la invasió de les tropes castellanes, durant la Guerra de la Unió, la pesta va causar una gran mortaldat. Els pobles dels Ports van quedar molt malmesos i deshabitats. L’any 1347 al poble de Vallibona van quedar molt poques persones. Gràcies a la iniciativa del seu mossèn, van evitar que el poble quedés deshabitat i abandonat.

la pastora
Vista del poble de Vallibona (comarca dels Ports).

Una iniciativa per salvar el poble

Aquell any a Vallibona molta gent va morir per culpa de la pesta. Només van quedar alguns vells i set joves fadrins. Mossèn Pinyol els va reunir i els va proposar d’anar per les terres de la Tinença de Benifassà per cercar dones fadrines i contraure matrimoni. Tot i que els ànims no eren gaire bons, van començar la seva aventura. Però quan van arribar als pobles més propers de la part alta de les muntanya (Castell de Cabres, Coratxà i el Boixar) només van trobar desolació i mort.

Santuari de la Mare de Déu de la Font (Pena-Roja)

Mossèn Pinyol va encoratjar als joves a seguir la seva peculiar recerca caminant per muntanyes i valls. Van arribar a l’ermita de la Mare de Déu de la Font (Pena-Roja) on van tenir la sort de trobar a la tia Petronila, dona de molt bon cor, que feia poc que havia acollit a set xiques òrfenes. Van arreglar els casaments i van tornar tots plegats cap a Vallibona, on es van establir.

Per tant, el poble de Vallibona s’havia salvat de la desaparició segura. Anys més tard, a la festa de l’Ascensió, les famílies amb els fills nascuts i mossèn Pinyol van tornar a visitar el Santuari de la Verge i a la tia Petronila. I, des de llavors, cada set anys la gent de Vallibona va en rogativa travessant a peu muntanyes i valls fins al poble de Pena-Roja per celebrar aquella gesta memorable.

By catsud

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Utilitzem galetes pròpies i de tercers per obtenir dades estadístiques i millorar els nostres serveis. Si acceptes o continues navegant, considerem que acceptes el seu ús.   
Privacidad