L'oli d'oliva verge extra

La cultura de l’oli

L’oli d’oliva verge extra és un superaliment ric en antioxidants conegut pels seus múltiples beneficis per la salut. En la dieta mediterrània i en la nostra gastronomia en particular esdevé un pilar fonamental. Els orígens de l’olivera cal cercar-los en temps dels fenicis.

Darrere de l’oli d’oliva verge extra hi una tota una filosofia de treball per part de pagesos i pageses. L’olivera també aporta valors paisatgístics i ecològics al territori. Per tant, podem afirmar que al voltant d’aquest conreu hi ha tota una cultura.

Els orígens

La majoria dels historiadors afirmen que l’olivera és originària de l’antiga regió mesopotàmica, a Síria i l’Iran, i avui els vestigis arqueològics confirmen que l’olivera és una planta coneguda des de fa 8.000 anys. Així doncs, és a la regió mediterrània on cal buscar el bressol de l’olivera

Van ser els fenicis i els grecs els que introduïren l’olivera a Catalunya i la península Ibèrica. I van ser els romans els qui van expandir el cultiu per tot el litoral mediterrani. En el cas d’Hispània esdevingué un dels cultius més importants, juntament amb la vinya. Se sap, per exemple, que des del port de Bàrcino (Barcelona) s’exportava vi i oli a Roma, com també des de Dertosa (Tortosa). El riu Ebre a ser descrit com l’oleum flumen que podria significar “riu de l’oli”.

Però van ser els àrabs a partir del segle VIII els responsables de la generalització del cultiu i de la seva intensificació i perfeccionament. Durant la dominació àrab, l’olivera va ser també un arbre molt apreciat i intensament cultivat. La seva cultura va contribuir amb els seus coneixements a millorar tècniques diverses, tant de conreu i d’obtenció d’oli. I també en la fabricació de gerres que s’utilitzaven per emmagatzemar-lo. Fins i tot, cal atribuir-los el descobriments de molts dels seus usos culinaris i medicinals.

Tipus d’olis d’oliva

l'oli d'oliva verge extraLes característiques que presenta un oli d’oliva vénen marcades per les propietats de les olives emprades per obtenir-lo. I també pels procediments d’elaboració aplicats. Això ens indica la qualitat i la puresa de l’oli.

Hi ha una reglamentació establerta a nivell de la Unió Europea que defineix els diferents tipus d’olis d’oliva, les característiques de qualitat i puresa que han de complir aquests olis, i la manera de com s’han de determinar aquestes característiques.

Les característiques sensorials dels olis d’oliva permeten diferenciar-los i condicionen, en part, les preferències dels consumidors. L’anàlisi sensorial dels olis aporta informació objectiva sobre la seva qualitat real, i permet fer-ne estudis comparats. Per tant, ens ajuda a aprofundir en la cultura de l’oli.

S’anomenen genèricament “olis d’oliva verges” els olis que s’han obtingut del fruit de l’olivera per mitjans mecànics o per altres procediments físics que impliquin una alteració mínima del producte. S’exclouen d’aquesta categoria els olis obtinguts amb procediments químics o bioquímics o els qui siguin producte de barreja amb altres olis.

Oli d’oliva verge extra

 • Acidesa lliure màxima, expressada en àcid oleic, de 0,8 grams per 100 grams.

 • És un oli fruitat i no té cap defecte ni químic ni sensorial.

 • Aquests olis es poden envasar directament. Són els millors olis d’oliva.

l'oli d'oliva verge extraOli d’oliva verge

 • Acidesa lliure màxima, expressada en àcid oleic, de 2 grams per 100 grams.

 • Poden tenir alguns defectes organolèptics negatius en molt baixa intensitat.

 • No poden superar el valor de 3,5 dintre d’una escala de 1 a 10.

Oli d’oliva llampant

 • Acidesa lliure màxima, expressada en àcid oleic, de més de 2 grams per 100 grams.

 • Té defectes marcats ja sigui sensorials o químics superiors a valors del 3,5 (1-10).

 • Aquest oli no és apte per al consum i es destina a refineria.

  La qualitat i tipologia dels diferents olis d’oliva són determinats mitjançant cates molt curoses fetes pels tècnics del Panell de Tast Oficial d’olis Verges d’oliva de Catalunya  ubicat a Reus.

Denominacions d’Origen Protegides (DOP)

A Catalunya tenim zones extenses de conreu d’olivera. Són territoris amb característiques diferenciades, a cada un dels quals es conrea majoritàriament una varietat concreta d’olivera. Això fa que els olis que es produeixen presentin unes característiques particulars de cada zona, un fet que ha justificat l’aprovació de les cinc denominacions d’origen protegides (DOP).

L'OLI D'OLIVA VERGE EXTRA

L’olivera, paisatge i ecologia

Els oliverars catalans configuren uns paisatges d’un valor ecològic, que amb més o menys preponderància en el territori, s’estenen per tota la franja mediterrània del país, des de l’Empordà fins més enllà de l’Ebre.

l'oli d'oliva verge extra
També cal remarcar la importància del paisatge de l’olivera en comarques rurals com el Priorat o la Terra Alta.

Aquest paisatge d’oliverar assoleix la seva màxima expressió a les terres de l’Ebre i al migdia de les comarques lleidatanes del Segrià, les Garrigues i l’Urgell, on en determinants indrets l’olivera esdevé el conreu dominant. També cal remarcar la importància del paisatge de l’olivera en comarques rurals com el Priorat o la Terra Alta.

Els conreus d’oliveres alternats amb altres tipus de conreus, boscos, prats, etc formen un mosaic d’ecosistemes rics en vida vegetal i faunística.

L’oli d’oliva verge extra i la salut

La creixent popularitat de l’anomenada dieta mediterrània té els fonaments en un ampli ventall d’estudis epidemiològics que han evidenciat la relació entre els aliments consumits en aquesta regió.

En especial pel que fa al consum de l’oli d’oliva verge extra, i la prevenció d’alguns factors de risc determinants en certes patologies. Com per exemple, l’obesitat, les malalties cardiovasculars, la diabetis, alguns tipus de càncer i les malalties degeneratives.

Darrerament Científics de la Facultat de Medecina Lewis Katz de la Universitat de Temple (LKSOM), a Philadelphia (Estats Units) l’han catalogat com un superaliment ric en antioxidants protectors de cèl·lules i conegut pels seus múltiples beneficis per la salut, especialment contra l’envelliment i les malalties cardiovasculars. I també per preservar la memòria. Per tant, està prou demostrat que el consum diari d’oli d’oliva verge extra ajuda a prevenir certes malalties i millorar la nostra salut.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Utilitzem galetes pròpies i de tercers per obtenir dades estadístiques i millorar els nostres serveis. Si acceptes o continues navegant, considerem que acceptes el seu ús.   
Privacidad