FONT DE L'OLIVER

La vall de l’aigua

A l’antiguitat, la vall de Cardó era un oasi paradisíac, una illa de vegetació exuberant envoltada de salts i fonts d’aigua. Diversos autors d’aquella època ens donen fe de l’abundància extraordinària d’aigua a la vall. Abundància d’aigua que en temps llunyans era aprofitada per abeurar ramats de bestiar i curar caps afectats per la sarna.

Quan els frares Carmelites Descalços s’establiren a la vall (segle XVII) van comptabilitzar unes 28 fonts naturals escampades per la vall: la font d’en Manco, d’en Calces, del Pastor, de santa Anna, de l’Àngel, d’En Oliver, de l’Argelagar, del Prior, de la Ronya, de l’Avellaner, dels Teixets, del Borboll, de santa Agnès, de sant Josep, de la Columna, “de los Albacares”, “de los Apóstoles”, etc.

FONT DE L'OLIVER

El nom d’un personatge històric

La font de l’Oliver està ituada a la part alta de la muntanya a 670 m sobre el nivell del mar. És ubicada en un planell molt bonic al costat del sender de la Creu que puja cap a la Creu de Santos.

El nom ja ve de lluny, tot i què antigament no és deia Oliver (com l’arbre). El nom original era font d’En Oliver, en referència a Bernat Oliver senyor feudal que l’any 1207 passà a ser propietari del territori de Cardó.

Aquesta font la trobem citada en un document datat l’any 1589. En temps del balneari de Cardó (1866-1965) aquesta font, com d’altres de la vall, fou arranjada amb la construcció de parets laterals i escales per baixar-hi. En total té 9 escalons. Era un indret on els usuaris del balneari amb les seues excursions saludables hi paraven a descansar i fer un trago.

Ja torna a rajar!

Finalment direm que la font de l’Oliver durant força anys ha estat seca restant mancada del seu encant. Però, les abundants pluges del març de 2022 l’han revifada rajant un bonic i sorollós xorro. El seu entorn ha recobrat l’atmosfera encisadora que ofereix una font de muntanya rajant. Les noves i copioses pluges d’aquest mes d’abril faran que es mantingui rajant una bona temporada. 

“El paisatge proper a la font és magnífic i la visió extensa i subjugadora”

By catsud

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Utilitzem galetes pròpies i de tercers per obtenir dades estadístiques i millorar els nostres serveis. Si acceptes o continues navegant, considerem que acceptes el seu ús.   
Privacidad