Els solitaris de Montsant

Paisatges de bellesa austera

Coll de Mònecs està situat a l’extrem nord del Parc Natural de Montsant (Priorat). És una zona que conflueix amb la serra de la Llena. En aquest lloc tan singular s’acaben les terres més planeres de les Garrigues i s’imposa la barrera natural de les muntanyes imponents de Montsant. És un indret on regna la pau i també el silenci. Sempre s’ha mantingut aïllat i solitari. És especialment captivador per als cercadors de paisatges on destaca la bellesa austera.

Una orografia especial

El conjunt de coll de Mònecs és format per un seguit de balmes i coves, típiques en la formació geològica de Montsant. Les més importants són dues que es troben orientades cap al sud i properes al mas de Toríbio. Aquestes grans balmes eren conegudes com “La Catedral”. Escampades pel seu voltant s’hi poden trobar moltes més balmes de diversa grandària.

Des de temps molt llunyans

La historiografia tradicional és del parer que l’eremitisme a la serra de Montsant té les seves arrels en l’època visigòtica, moment en que alguns grups d’anacoretes habitaven solitàriament o en comunitat en diverses coves i balmes de Coll de Mònecs. Eren els solitaris de Montsant.

Per a aquests autors, com Josep Lladonosa o E. Fort i Cogul, el topònim de “coll de Mònecs” és la fossilització del topònim romà tardà derivat del mot monachus. En efecte, es tracta d’un arcaisme anterior a la conquesta feudal que no evolucionaria fins a esdevenir el substantiu «monjo». La qual cosa demostraria –segons aquests autors- l’antiguitat del lloc com a ermitori ascètic.

Els abrics naturals de Montsant

Aquests abrics naturals han estat reaprofitats al llarg dels segles amb diverses finalitats. Per tant, no es pot descartar que en certes èpoques fossin un conjunt d’ermitoris habitats per els solitaris de Montsant.

Per tant, el topònim “coll de Mònecs” i la proximitat de l’ermita de Sant Bartomeu de Fraguerau (s. XII), fan pensar que potser en una segona etapa al voltant d’aquesta ermita es va organitzar una vida ascètica aprofitant les balmes naturals de la muntanya. De manera que l’esmentada ermita de Sant Bartomeu s’utilitzés com a ús comunitari per a les funcions litúrgiques.

Un indret que enamora

Des de l’any 2001 fins el 2019 vam realitzar excursions i activitats guiades en aquesta zona de Montsant. Hi vam poder viure notables i inoblidables experiències. A les nits estiuenques  vam realitzar-hi activitats d’astronomia. Van ser moments en que vam poder comprovar que aquest lloc té quelcom d’especial.

 

By catsud

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Utilitzem galetes pròpies i de tercers per obtenir dades estadístiques i millorar els nostres serveis. Si acceptes o continues navegant, considerem que acceptes el seu ús.   
Privacidad