castell de carles

La situació geogràfica

castell de carles

Les restes de l’antic castell de Carles són situades a 6 km al sud-oest d’Alfara de Carles (Baix Ebre). Els orígens d’aquest poble cal cercar-los en època musulmuna, quan al voltant d’una teuleria s’hi va formar un nucli de població. El castell era emplaçat a l’indret del Toscar, vora el barranc de la Conca i el bosc Negre. Aquest era un antic lloc de pas cap als pobles del Baix Aragó, travessant les muntanyes dels Ports. Per tant, aquest pas a través de la vall era controlat des del mateix castell de Carles i també des de les talaies de guaita de Penyaflor i de la punta de la Miranda.

Els antecedents

L’estiu de 1148 les tropes cristianes de Ramon Berenguer IV van començar un setge a la ciutat musulmana de Tortosa. I a finals del mateix any van conquerir la plaça. Com a resultat d’aquesta important conquesta, el comte Ramon Berenguer IV va realitzar el repartiment de la ciutat als principals capitostos que l’havien ajudat en l’empresa militar. També va repartir les diferents parts del territori al voltant de Tortosa. D’aquesta manera, Ramon Berenguer va donar a Pere de Sentmenat el castell islàmic de Castles, situat en un paratge frondós al peu del muntanyam dels Ports.

Els fets

A meitats del segle XII el castlà i senyor de l’indret Pere de Sentmenat va posar en marxa la colonització i poblament del castell de Carles, d’origen islàmic. Al voltant de la fortalesa s’hi va crear un petit nucli de poblament, el qual va experimentar un important creixement. L’any 1170 el va succeir en la castlania el seu fill primogènit Arnau de Sentmenat.

CASTELL DE CARLES

A principis del segle XIII, una vegada mort Arnau de Sentmenat, va heretar la senyoria del lloc el seu fill Ramon de Sentmenat. Aquest últim, l’any 1237, va atorgar als habitants de Carles una carta de poblament per la qual els feia una donació perpetua de les cases, terres i béns que hi tenien.

La nissaga dels Sentmenat va continuar a través del temps. Sobretot va destacar la creació d’una baronia dintre d’aquest territori, que es va perllongar des del segle XII fins el XV. I ja al segle XV, un membre de la família va vendre el castell de Carles a la ciutat de Tortosa. Però els mals majors van arribar a finals de l’esmentat segle, quan va aparèixer una epidèmia que va delmar la població. Sens dubte el lloc es va convertir en maleït. En conseqüència, els supervivents van abandonar el lloc i es van traslladar on actualment hi ha el poble d’Alfara de Carles.

La curiositat

CASTELL DE CARLESL’actual nom d’Alfara de Carles sembla ser que prové del nom àrab Al-fakhar (teuleria) i de Castles, l’antic castell situat al paratge del Toscar. Els habitants supervivents d’una epidèmia de finals del segle XV es van traslladar a Alfara.

Les dates clau

1148 Ramon Berenguer IV va conquerir Tortosa.
1149 Pere de Sentmenat va passar a ser el nou senyor feudal del castell de Carles.
1237 Ramon de Sentmenat va atorgar carta de poblament als habitants del lloc.
1434 Elionor de Fluvià, hereva del castell, el va vendre a la ciutat de Tortosa.
1480 Una epidèmia va causar grans estralls i els supervivents es van tra
slladar a Alfara.

Finalment direm que a l’actualitat es poden visitar les restes del castell de Carles. Està situat dalt d’un turó, al costat de la pista pavimentada que arriba a les fonts del Toscar. A la banda nord del turó hi ha l’ermita de Sant Julià.

Fonts:
Catalunya Romànica (XXVI). Tortosa i les Terres de l’Ebre.
Gran geografia comarcal de Catalunya. Comarques Baix Ebre, Montsià.
Tarragona cristiana (I). Emili Morera Llauradó.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Utilitzem galetes pròpies i de tercers per obtenir dades estadístiques i millorar els nostres serveis. Si acceptes o continues navegant, considerem que acceptes el seu ús.   
Privacidad