darrer llop

darrer llop

Perseguits sense pietat

Durant la segona meitat del segle xix a Catalunya el llop fou perseguit fins a la seva pràctica extinció. Sembla que fou durant la tercera guerra carlina (1872 – 1876) quan foren abatuts els darrers exemplars dels quals es té notícia a les Muntanyes de Prades concretament a Mont-ral (1875). Però, caldria que passessin alguns anys més perquè fos abatut el darrer llop.

Quedaren pocs i molt aïllats

Amb tot, quedaren alguns exemplars esporàdics i molt aïllats. A la comarca del Matarranya es troba documentació sobre la captura dels darrers exemplars a principis de segle XX. Consta que l‘últim llop abatut a Catalunya va ser el 1925 a Horta de Sant Joan (Terra Alta).

Caçadors falsetans s’atorguen la darrera captura

Però, a la dècada dels 40 a Falset (Priorat) hi hagué un bon rebombori quan una colla de caçadors locals afirmaren que foren ells els que abateren el darrer llop.

Fou un exemplar enorme i orgullosos de la seva gesta el portaren a la vila per mostrar-lo públicament. Fins i tot l’examinà el veterinari del poble, el qual va certificar que es tractava d’un llop.

Penjat i exposat públicament

Tanta gala feren del seu trofeu que durant dies el tingueren penjat i exposat a l’entrada del popular bar Sport de Falset. La notícia es va escampar com la pólvora. Tothom el va anar a veure. Fins que un dia s’hi va acostar un home que vivia en un mas del terme que tot just va veure l’animal mort proferí: «Si és el meu gos! La mare que els va parir! Me l’han matat!». D’aquesta manera va quedar clar que el darrer llop no fou abatut a Faset.

Font: Bandolers, llops i vents al Priorat.
Jaume Sabaté Alentorn
Editorial Dalmau 2000

By catsud