serra de montsant

Segle XIX – La tercera carlinada

A la tercera guerra carlina (1872-1876) la muntanya de Montsant era feu dels carlistes. El 13 d’octubre de 1873 el coronel liberal Maturana, cap del batalló de Barcelona és dirigí a Prades amb el propòsit d’arribar fins a Montblanc.

HISTORIES-DE-MONTSANTEn primer lloc evità passar pel camí de la Morera, resguardada pels grans espadats de Montsant. I ja que des d’aquests indrets els carlins dominaven el territori circumdant. Per tant, passà per Cabassers i també per les dues Vilelles.

Els carlins dalt de Montsant

En ésser prop de Poboleda, a l’altura de les ruïnes del convent d’Escaladei, els guaites carlins situats dalt la muntanya engegaren uns quants trets per avisar al gros de les forces carlines que passava una columna liberal.

A Cornudella, l’alcalde comunicà a Maturana que hi havia carlins a Vilanova de Prades. En conseqüència agafà el camí del coll d’Albarca i el capvespre del 18 d’octubre la columna liberal arribà a Prades.

Font: “Cercos, guerriller carlí al Baix Camp”. Albert Manent 1979. Edit. Dalmau.

El carlisme
El carlisme, va ser un moviment polític ultraconservador d’Espanya, que pretenia entronitzar una branca alternativa de la dinastia borbònica espanyola. El carlisme va néixer el 1833 com un moviment tradicionalista en oposició al liberalisme. Els seus postulats ideològics es van resumir en el lema de Déu, pàtria, furs i rei.     Font: Wikipedia

1873  És l’any en que a Espanya es proclama la I República. Neix com a resultat dels esdeveniments polítics ocorreguts en els darrers anys. Isabel II d’Espanya és destronada arran de la revolució de 1868. A partir d’aquesta data es proclama una monarquia constitucional prefabricada amb el nou rei Amadeu I de Savoia (1870-1873). La I República va ser dissolta amb data 29-12-1874

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Utilitzem galetes pròpies i de tercers per obtenir dades estadístiques de la navegació de les persones usuàries i millorar els nostres serveis. Si acceptes o continues navegant, considerem que acceptes el seu ús.   
Privacidad