serra de montsant

1873  És l’any en que a Espanya es proclama la I República. Neix com a resultat dels esdeveniments polítics ocorreguts en els darrers anys. Isabel II d’Espanya és destronada arran de la revolució de 1868. A partir d’aquesta data es proclama una monarquia constitucional prefabricada amb el nou rei Amadeu I de Savoia (1870-1873). La I República va ser dissolta amb data 29-12-1874

Segle XIX – La tercera carlinada

A la tercera guerra carlina (1872-1876), la muntanya de Montsant era feu dels carlistes. El 13 d’octubre de 1873 el coronel liberal Maturana, cap del batalló de Barcelona, es va dirigir a Prades amb el propòsit d’arribar fins a Montblanc.

HISTORIES-DE-MONTSANTEn primer lloc va evitar passar pel camí de la Morera, resguardada pels grans espadats de Montsant, ja que des d’aquests indrets els carlins dominaven el territori circumdant. Per tant, va passar per Cabacés i també per les dues Vilelles.

Els carlins dalt de Montsant

Quan eren a prop de Poboleda, a l’altura de les ruïnes del convent d’Escaladei, els guaites carlins situats dalt la muntanya van disparar uns quants trets per avisar a les forces carlines que passava una columna liberal.

A Cornudella, l’alcalde va comunicar a Maturana que hi havia carlins a Vilanova de Prades. Per aquest motiu, va agafar el camí del coll d’Albarca i el capvespre del 18 d’octubre la columna liberal va arribar a Prades.

Font: “Cercos, guerriller carlí al Baix Camp”. Albert Manent,1979. Editorial Dalmau.

El carlisme
El carlisme va ser un moviment polític ultraconservador d’Espanya, que pretenia entronitzar una branca alternativa de la dinastia borbònica espanyola. El carlisme va néixer el 1833 com un moviment tradicionalista en oposició al liberalisme. Els seus postulats ideològics es van resumir en el lema de: Déu, pàtria, furs i rei.
Font: Wikipedia

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Utilitzem galetes pròpies i de tercers per obtenir dades estadístiques i millorar els nostres serveis. Si acceptes o continues navegant, considerem que acceptes el seu ús.   
Privacidad