ASTRONOMIA SERRA DE MONTSANT

La nit del 3 al 4 d’agost de 2024, l’Associació Excursionista de Cornudella de Montsant sota el títol “El firmament estelat a l’estiu” va organitzar una activitat d’astronomia en un paratge molt especial del Parc Natural de la Serra de Montsant, a la comarca del Priorat. Com a guia de muntanya i d’astronomia, vaig tenir el privilegi de conduir aquesta nit màgica, recordant de manera emotiva les meves primeres activitats d’astronomia l’any 2004 a Montsant.

Preparant l’activitat

Vam començar l’activitat amb una presentació, exposant les meves experiències i destacant la importància d’aquests tipus d’activitats per observar i connectar amb el cel nocturn. Primer vam parlar dels aspectes organitzatius i del sistema que empraríem per identificar constel·lacions i estrelles. Acte seguit ens vam submergir en la fascinant història de l’astronomia, des de les primeres observacions de l’antiguitat fins a les descobertes més recents. També vam explorar els conceptes bàsics de l’univers, parlant d’estrelles, galàxies, nebuloses, exoplanetes i altres meravelles còsmiques.

Com a destacada novetat direm que el Parc Natural de Montsant ens va obsequiar amb un nou planisferi sobre la mitologia popular dels Països Catalans. Vam poder utilitzar-lo i d’aquesta manera vam aprendre el nom d’algunes constel·lacions i estrelles segons la tradició del país.

Una nit ideal

Cap a les 9 del vespre, vam gaudir d’una bonica i calmada posta de sol, aprofitant per sopar de pícnic mentre la llum del capvespre s’anava apagant. A mesura que la foscor s’apoderava del cel, vam començar l’observació, identificant estels i constel·lacions fins a mitjanit.

La nit va ser plàcida, amb una temperatura ideal i un cel net de núvols que ens va permetre veure una gran quantitat d’estrelles i constel·lacions. Vam poder gaudir de valent observant la lluminositat que desprenia la Via Làctia. Amb l’ajuda d’un punter làser, vaig anar assenyalant diverses constel·lacions, explicant l’origen dels noms d’algunes estrelles i la seva distància des de la Terra. Vam compartir una mica de mitologia associada a aquestes formacions celestes. I també vam apreciar la bellesa majestuosa d’algunes constel·lacions com ara la de l’Escorpit.

La màgia dels meteors

Un dels moments més emocionants va ser quan de manera escalonada i durant tota l’activitat vam tenir la sort d’albirar diversos meteors (estels fugaços), intentant esbrinar si per la seva trajectòria podien ser part de la pluja de les Perseids o de les Delta Aquàrids Sud. Van ser instants molt emocionants. Aquest espectacle celeste va captivar tots els assistents, aportant una sensació de meravella i connexió amb l’Univers que només es pot experimentar en una nit tant autèntica com la que vam poder viure.

Una experiència per no oblidar

L’activitat es va traduir en una bona experiència, agradant molt als participants. Hi havia una energia especial a l’aire, una barreja d’emoció i calma mentre contemplàvem el vast cel estrellat. Sota aquell mantell d’estrelles, vam poder sentir i experimentar una profunda admiració i connexió amb l’Univers que és difícil de descriure amb paraules. Hi ha alguna cosa noble i profunda quan es passen unes hores observant les estrelles. Sens dubte, tot es tradueix en una experiència que ens recorda la nostra pròpia petitesa i, alhora, la nostra capacitat per somiar i explorar els misteris del firmament estelat.

Aquesta nit a la Serra de Montsant no només va ser una interessant activitat d’observació astronòmica, sinó també un recordatori que tots formem part d’aquest Cosmos ple de misteri i fascinació. Finalment, vull donar les gràcies a tots i totes per participar i compartir aquesta bonica experiència!

ASTRONOMIA SERRA DE MONTSANT

 

One thought on “Nit d’estels i emocions a Montsant”
  1. Bones Josep, sóc el Francesc, va ser una nit genial, moltes gràcies per poder gaudir dels teus coneixements, fins aviat!!!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Utilitzem galetes pròpies i de tercers per obtenir dades estadístiques i millorar els nostres serveis. Si acceptes o continues navegant, considerem que acceptes el seu ús.   
Privacidad