pluja de meteors

Espectacles celestes

La pluja de meteors Delta Aquàrids Sud es visible cada any des del 12 de juliol fins el 23 d’agost. Per tant, interfereix amb la famosa pluja d’estels de les Perseids, conegudes més popularment com les «Llàgrimes de Sant Llorenç». Això vol dir que quan a l’agost albirem meteors de les Perseids també pot ser que algunes siguin de les Delta Aquàrids.

Aquest any 2021 el màxim d’activitat de les Detta Aquàrids tindrà lloc la nit del 28 al 29 de juliol. Se les anomena Delta Aquàrids Sud, perquè sembla que provinguin des de la constel·lació d’Aquari. Es més favorable per als habitants de l’hemisferi sud o els de nord, propers a l’equador, però en qualsevol cas és visible des del sud d’Europa.

Aquesta pluja està considerada com molt activa i pot produir uns 30 meteors per hora a velocitats de 41 km/s. El millor de les Delta Aquàrids Sud és que els seus meteors són lents i amb llarg recorregut. S’ha calculat que al voltant del 10% dels meteors que produeix deixen un espectacle celeste molt colpidor. Des de la muntanya la nit esdevé màgica per excel·lència!

Que són les pluges de meteors (o “d’estels”) ?

Generalment són partícules de pols despreses dels nuclis gelats dels cometes cada vegada que aquests s’acosten al Sol. Encara que també poden ser restes de col·lisions entre asteroides. Quan l’orbita de la Terra acaba coincidint amb l’estela o polseguera que en el seu moment va deixar un cometa les partícules entren a l’atmosfera. Com a conseqüència de la fricció es produeix un meteor o “estrella fugaç” que començarà a ser visible a uns 120 km d’altura.

El màxim brillantor arribarà a uns 100 km d’altura i, llevat que tingui una mida considerable, es desintegrara totalment a uns 80 km d’altura. Només els fragments majors arribaran fins a altures de 20 km, on hauran perdut ja la major part de la seva velocitat i energia, i podran caure a terra per efecte de la gravetat. Aquesta última part de el viatge atmosfèric en la qual el meteor ja no brilla per la seva baixa velocitat es coneix com “el vol fosc”.

Viatgers estel·lars

Els cometes i asteroides són els objectes més antics del sistema solar. Tots aquests materials no van arribar a formar planetes. Per tant són els residus del nostre sistema planetari. Són veritables antiguitats celestes que contenen els elements primitius del sistema solar.

Els elements principals dels cometes són: aigua, gel sec, amoníac, metà, ferro, magnesi, sodi, silicats, carboni i nitrogen. Orbiten al voltant del Sol seguint diferents trajectòries el·líptiques. Fins al moment al nostre sistema solar se’n han pogut catalogar uns 4.000.

El cometa 6p/Machholz 1

pluja de meteorsEl cometa que origina la pluja de meteors de les Delta Aquàrids Sud, és 96p/Machholz 1, un estel de curt període que cada 5,24 anys s’aproxima a el Sol. Amb un diàmetre d’uns 6 km, va ser descobert el 12 de maig de 1986 per Donald Maccholz i el seu últim pas va esdevenir el juliol de 2012.

Es tracta del cometa periòdic que més s’aproxima al Sol. Ho fa per l’interior de l’òrbita de Mercuri a una distància de 18,4 milions de km de la nostra estrella.

By catsud

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Utilitzem galetes pròpies i de tercers per obtenir dades estadístiques i millorar els nostres serveis. Si acceptes o continues navegant, considerem que acceptes el seu ús.   
Privacidad