BANYS DE BOSC

Imagina’t envoltat de la tranquil·litat de la natura, envoltat d’arbres alts, el suau cruixir de les fulles i els dolços cants dels ocells. I també nota en el teu cos com les energies del bosc et va embolcallant suaument. Aquesta és l’essència del bany de bosc, una pràctica que ha anat guanyant popularitat a tot el món pels seus nombrosos beneficis per a la salut física i mental. En aquest article, aprofundirem en els orígens, els beneficis i les tècniques del bany de bosc, també conegut com Shinrin-yoku en japonès.

Orígens i concepte

El concepte de bany de bosc es remunta a la dècada de 1980 al Japó, on es va introduir com una forma de reduir l’estrès i millorar el benestar general. El terme “Shinrin-yoku” es tradueix literalment com “aprofitar l’atmosfera del bosc”. La idea és senzilla: en submergir-se en l’entorn natural, les persones poden obtenir una sèrie de beneficis que afavoreixen la relaxació, redueixen l’estrès i milloren l’estat d’ànim.

Què és el bany de bosc?

Banyar-se al bosc no és només un passeig casual. És una experiència conscient i intencionada que ajuda a les persones a frenar la velocitat, respirar profundament i involucrar els seus sentits. Es recomana als participants que deixin enrere les seves preocupacions i se centrin en el moment present. L’objectiu és crear una sensació de connexió amb la natura, permetent a l’individu recarregar-se d’energia i d’alguna manera rejovenir.

Beneficis del bany de bosc

Les investigacions han demostrat que el bany de bosc pot tenir un impacte profund en la salut física i mental. Alguns dels beneficis inclouen:

– Nivells d’estrès reduïts: els estudis han demostrat que els banys de bosc poden reduir els nivells de cortisol, una hormona associada a l’estrès.

– Millora de l’estat d’ànim: s’ha demostrat que l’entorn natural augmenta els sentiments de felicitat i relaxació.

– Sistema immunològic reforçat: els banys de bosc s’han relacionat amb una major producció de cèl·lules assassines naturals, que tenen un paper crucial en la lluita contra les infeccions.

– Millora del son: els efectes calmants dels banys de bosc poden ajudar les persones a adormir-se més ràpidament i també a dormir més profundament.

– Reducció dels símptomes de la depressió: s’ha demostrat que els banys de bosc redueixen els símptomes de la depressió i l’ansietat.

Encara que el simple fet de caminar per un bosc no sembli res extraordinari, els beneficis que les persones experimentem durant i després d’una sessió de teràpia forestal sí que ho són.

Tècniques i consells

Per treure el màxim profit de la vostra experiència de bany al bosc, proveu les tècniques següents: Primer que tot deixa apartat o apaga el teu telèfon mòbil: l’objectiu és desconnectar de la tecnologia i connectar amb la natura.

Respira conscientment, de manera lenta i profunda: centra’t en la teva respiració i en la sensació de l’aire que entra i surt del teu cos. Activa els teus sentits: observa les vistes, els sons i també les olors del bosc.

Preneu-vos el temps necessari per apreciar la bellesa que us envolta. Moveu-vos lentament: i per tant, preneu-vos el vostre temps i no us precipiteu per l’experiència. Permeteu-vos submergir-vos completament en l’entorn natural. Practica l’atenció plena: centra’t en el moment present i deixa anar les preocupacions sobre el passat o el futur. El passat, passat està i el futur encara no hi és. Viu l’instant!

Conclusió

El bany de bosc és una eina que pot ajudar a millorar el benestar físic i mental. En submergir-nos a la natura, podem reduir l’estrès, augmentar el nostre estat d’ànim i millorar la nostra salut en general.

Tant si sou un gran amant de la natura com si només busqueu una nova manera de relaxar-vos, el bany de bosc és una experiència que val la pena provar. Així doncs, posa’t la roba i el calçat de muntanya, entra a la serenitat del bosc i respira profundament.

By catsud

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Utilitzem galetes pròpies i de tercers per obtenir dades estadístiques i millorar els nostres serveis. Si acceptes o continues navegant, considerem que acceptes el seu ús.   
Privacidad