La muntanya d’en Canader té el segon cim més elevat del conjunt muntanyós dels Ports (1.393 m) després del cim del Caro (1.448 m). Situat a la confluència de terres aragoneses amb valencianes esdevé una bona talaia des d’on es pot albirar un autèntic mar de muntanyes i serres. Des del poble del Boixar (Baix Maestrat) s’hi pot iniciar un itinerari de senderisme que s’endinsa per boscos i prats. El recorregut també permet descobrir antigues masades ubicades a 1.200 metres d’altitud envoltades d’espectaculars paisatges.

El Boixar

El Boixar és un petit poble de la Tinença situat dalt de les muntanyes de la Tinença, a recer d’un tossal a 1.089 metres d’altitud. Des de l’any 1978 forma part del municipi de la Pobla de Benifassà. És un dels pobles més bonics de la Tinença. Aïllat a les altures i d’estampa pintoresca el seu conjunt d’edificis és de caire tradicional. La calma i la pau del lloc són absoluts.

La toponímia del nom de la població deriva del boix planta arbustiva que produeix una fusta de gran qualitat. El terme del Boixar era ple de boixedes la qual cosa va propiciar la creació d’una indústria artesanal que es dedicava a fabricar utensilis de cuina i d’ebenisteria en general.

Masos d’alçada

Mas Blanc Al peu del cim d’en Canader trobem el magnífic mas Blanc amb un conjunt d’edificis agrupats i distribuïts amb diverses finalitats funcionals (habitatges, dependències, corrals, eres, etc). El model d’explotació d’aquest mas fou bàsicament cerealista. També s’hi explotava la ramaderia.

El paisatge agrari que ens ha llegat l’activitat d’aquest mas és de gran valor etnològic. Es pot observar l’abancalament de les vessants de la muntanya. Fou una hisenda agrària important situada en aquests confins dels Ports. El mas va ser habitat fins els anys 60 (s. XX). Ens els darrers anys hi vivien dues famílies. Al segle XIX durant la primera guerra carlina mas Blanc fou quarter general del general Cabrera.

Mas d’en Roda Per la seva situació és un dels masos més bonics de la Tinença. El trobem encinglerat damunt els contraforts de la muntanya d’en Canader. Per tant, el seu entorn és accidentat. Els paisatges esdevenen majestuosos. Com a curiositat explicarem que l
a nit de l’1 d’octubre de l’any 1947 mas de Roda va ser assaltat per 10 maquis armats. Van obligar als masovers Domingo Sabater i Vicente Segura a passar a la cuina i els van exigir diners i queviures. Van saquejar el mas i es van emportar peces de roba i d’abric. Quan es va presentar la guàrdia civil van pentinar tota la zona sense aconseguir de capturar-los.

cim d'en canader

By catsud

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Utilitzem galetes pròpies i de tercers per obtenir dades estadístiques i millorar els nostres serveis. Si acceptes o continues navegant, considerem que acceptes el seu ús.   
Privacidad