LA VALL MENORCA

La Vall: un tresor natural i cultural a Menorca

La Vall és una gran extensió de territori, de 3.125 hectàrees, situada a la banda nord-oest de l’illa de Menorca, dins del terme municipal de Ciutadella. Es tracta d’una terra plana envoltada de petites muntanyes, un espai on es combinen el patrimoni natural i cultural. Els paisatges de la Vall són polits i plens de vitalitat, oferint una bellesa singular i una gran riquesa per a qui els observa.

Un espai natural protegit

Actualment, la Vall i la cala d’Algaiarens formen part d’un Espai Natural Protegit dins de la Xarxa Natura 2000. A més, gaudeixen de la protecció de la figura LIC (Lloc d’Importància Comunitària) i ZEPA (Zona d’Especial Protecció per a les Aus). El seu estat de conservació és força bo, tot i la massificació de banyistes i embarcacions recreatives durant els mesos d’estiu. La gran varietat d’habitats que hi trobem contribueix a una biodiversitat rica i diversa.

Paisatges polits i de gran bellesa

El conjunt paisatgístic de la Vall és de gran valor, amb una diversitat que fa d’aquest espai un lloc excepcional. A les muntanyes de marina, els petits boscos i la vegetació arbustiva són abundants, mentre que les cales i platges estan envoltades de bonics penya-segats. Destaca la bellesa de les platges de des Tancat i des Bot, amb arenes blanques i aigües transparents. El blau mediterrani lluminós i alegre afegeix una dimensió especial a la zona.

A l’interior, el relleu és més suau, amb conreus agraris alternats amb pinedes. Tot plegat forma un paisatge de mosaic, visualment atractiu i harmònic.

la vall menorca

Una terra fèrtil i productiva

La història de la Vall està íntimament lligada a l’agricultura i l’aprofitament dels recursos naturals. Durant molts anys, va ser una de les terres més productives de l’illa. També ha estat un lloc de pescadors, llenyataires, carboners, boletaires i altres oficis tradicionals. Així, des de temps remots, la Vall ha estat un territori humanitzat.

La terra de la Vall és fèrtil i propícia per al conreu. Abans, produïa grans quantitats de blat i formatge, a més de tenir una gran varietat d’arbres fruitals. Els millors melons de l’illa provenien d’aquest territori, i les vinyes també eren molt destacades, amb diverses varietats de raïm. La ramaderia era una altra activitat important, i abans de la mecanització, molts homes i dones treballaven a la terra.

Fins i tot va ser a la Vall on va entrar un dels primers tractors que van trepitjar l’illa, l’any 1955. Actualment, l’explotació agrícola ramadera continua activa, i el camí de Cavalls travessa la finca, oferint una ruta que connecta amb la natura i la història de la zona.

LA VALL MENORCA

Els senyors de la Vall

Durant molt de temps, la Vall va ser propietat de la família Squella, els anomenats “senyors” de la Vall. L’any 1915, Gabriel Squella Rossiñol va ser elegit diputat, i el seu fill, Ricard Squella Martorell, va esdevenir marquès d’Alba i Terranova. El 2014, les filles de Ricard Squella van vendre tota la propietat a l’empresari català Manel Adell, qui va passar a ser el nou “senyor” de la Vall.

Topònims de la Vall

Antoni Bonet, en un treball publicat l’any 1992 pel Col·lectiu Folklòric Ciutadella, va recollir una llista de noms de muntanyes i paratges de la Vall. Aquests topònims són testimoni de la història i les tradicions de la zona. A continuació, esmentem alguns d’aquests noms, que mostren la riquesa geogràfica i cultural del territori:

  • Es Plans de Mar: A tocar del Macar d’Alfurinet.
  • Sa Talaia: Al costat de la muntanya Mala.
  • Sa Muntanya Mala: S’albira des de cala Pilar, també coneguda com Puig Julià.
  • Es Bolcador de ses Someres: Un lloc on s’arreplegava el bestiar durant l’hivern.
  • Es Pas des Bou: Un nom que prové d’una antiga llegenda.
  • Es Clot d’en Gelat des Ferrierencs i des Ciutadellencs: Un espai que va acollir carboners de Ferreries i Ciutadella.
  • Sa Fita: Una muntanya de 173 metres d’altitud amb vistes espectaculars.
  • Cala en Carbó: Una bonica cala situada prop de la cala d’Algaiarens.
  • Sa Cova des Tabac: Antigament habitada per contrabandistes, una cova gran i misteriosa.
  • Sa Bassa Verda: Un racó singular muntanya amunt, accessible des del camí de Cavalls.

Altres noms geogràfics de la Vall inclouen sa Font de sa Teula, ses Coves de l’Amo d’en Marc, es Pla des Jugadors, s’Aram, ses Eres, es Pas des Frares, es Cap Gros i el Canal de l’Infern, entre d’altres.

Un reducte de natura en estat gairebé pur

La Vall és un veritable reducte de natura en estat gairebé pur, on el paisatge conserva les empremtes deixades pels homes i les èpoques sense malmetre res. Tot conviveix de manera harmònica, creant un espai on la natura i la història s’entrellacen. Esperem que en el futur aquesta harmonia es mantingui, per tal que les futures generacions també en puguin gaudir.

Fonts:

  • Red Natura 2000. Directori.
  • Quaderns de Folklore. Núm. 45. Paratges de l’Illa. Les terres de la Vall (Ciutadella). Autor: Antoni Bonet. 1992

Actualitzat: 21-03-25

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Utilitzem galetes pròpies i de tercers per obtenir dades estadístiques i millorar els nostres serveis. Si acceptes o continues navegant, considerem que acceptes el seu ús.   
Privacidad