gorgs

Un lloc d’aigües cristal·lines

A la banda oest de l’Espai d’Interès Natural de les Muntanyes de Prades hi ha el barranc dels Gorgs, subsidiari del riu Siurana. El barranc dels Gorgs neix més amunt del mas dels Frares, recollint les aigües d’altres barrancs i rierols.

gorgs

A la meitat del seu recorregut forma alguns salts d’aigua molt encisadors. El primer, anomenat el Gorg, és el més impressionant. Al seu costat n’hi ha un segon de més petit batejat amb el nom del Gorguet,, Aigües més avall en un indret força amagat també hi ha un tercer salt molt atractiu: la Gorguina. A més a més hi ha més petits salts i tolls al llarga del seu recorregut. Són racons especials d’ambients fragils. Els anys plujosos és quan els salts es mostren espectaculars.

gorgs

Un L’Arbolí, un poblet a peu de muntanya

Extensió: 21 km2   Població: 116 h [2018]

Muntanya amunt dels gorgs hi ha el petit poble de l’Arbolí (Baix Camp) situat en un replà dels contraforts de les Muntanyes de Prades. A prop del poble davall d’un cingle hi ha l’ermita de Sant Pau, venerat al poble des de temps immemorial. El poble pertany a la comarca del Baix Camp.

Els orígens d’Arbolí són musulmans. No és d’estranyar atès la proximitat de Siurana, que en temps dels sarraïns era el cap del Valiat. Han estat trobades conduccions d’aigua i treballs típicament moros. Cal dir que els moments de la seva màxima expansió corresponen al segle XIX pels conreus de vinyes alternats amb el cultiu de l’avellaner. Per tant, aquest fet li va suposar no patir tant el fort impacte de la fil·loxera, la gran plaga que va malmetre les vinyes a finals del segle XIX.

By catsud

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Utilitzem galetes pròpies i de tercers per obtenir dades estadístiques i millorar els nostres serveis. Si acceptes o continues navegant, considerem que acceptes el seu ús.   
Privacidad