ports

Els Ports, un espai natural extraordinari

Els Ports en el seu conjunt són el nucli orogràfic més important del sud de Catalunya. Estan situats a la zona d’enllaç entre el Sistema Mediterrani Català i el Sistema Ibèric. Aquesta zona va ser ocupada al Cretaci inferior per un gran golf obert al SE vers la mar de Tetis. Aquest fet va permetre l’acumulació de sediments calcaris durant el Juràssic i el Cretaci. Posteriorment aquests sediments van ser comprimits i elevats per l’orogènia alpina. Aquest procés va originar una falla de més de 1000 metres de desnivell que va donar lloc al relleu actual.

Els Ports estan ubicats en un context biogeogràfic mediterrani, encara que destaquen per l’existència d’importants i notables elements florístics i de vegetació extramediterranis. La vegetació rupícola és un dels elements més rics i interessants del massís, essent força riques les plantes endèmiques. Les fagedes d’aquestes muntanyes són de les més meridionals ibèriques. S‘han protegit de manera especial a través de la Reserva Natural Parcial de les Fagedes dels Ports.

L’espècie animal més emblemàtica dels Ports és la cabra salvatge (Capra pyrenaica subsp. hispanica). L’any 1966 els Ports van ser declarats Reserva Nacional de Caça, fet que va permetre una espectacular recuperació d’aquest animal. L’extraordinària formació abrupta dels Ports ha estat la causa que l’espècie pogués resistir fins i tot els moments més crítics de persecució humana. L’any 2001 la banda catalana dels Ports va ser declarada Parc Natural.

Coneixes un lloc fantàstic on poder sentir-te carregat d’energia positiva?

A la banda meridional dels Ports trobem zones molt abruptes. L’orografia és accidentada. La cresta de Marturi és un punt realment fantàstic. Costa una bona suada arribar-hi, però val la pena. Està enlairada per damunt dels 1.200 metres d’altitud. Una munió de muntanyes I valls profundes envolten aquesta magnífica talaia. I al fons destaca la blavor de l’horitzó marítim. Per tant, la potència paisatgística d’aquest paratge esdevé extraordinària. Amb tanta meravella natural al teu voltant l’energia positiva t’embolcalla de manera complaent.

ports

I en un indret amagat hi han els teixos mil·lenaris de Marturi. És un lloc per anar-hi amb silenci i reverència. L’indret està situat en un racó tancat. I també t’embolcalla amb la seva energia especial. Es nota la presència aclaparadora de la vida d’aquests enormes i vetustos arbres. I, finalment, direm que des de la veïna mola del Boix les vistes dels Ports s’amplien a totes bandes. I proper veiem el cim del Caro senyorejant tot l’entorn. Són paratges que mereixen la pena de descobrir.

 

By catsud

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Utilitzem galetes pròpies i de tercers per obtenir dades estadístiques i millorar els nostres serveis. Si acceptes o continues navegant, considerem que acceptes el seu ús.   
Privacidad