Noms de vents

Riquesa toponímica

La gent gran del Priorat encara se’n recorda d’alguns dels noms locals amb que abans s’anomenava a certs vents. El pas del temps va esborrant de manera inexorable una variada i rica toponímia que fa referència als efectes meteorològics.

Actualment els noms dels vents ja són força estandarditzats. Per tant, s’usen els més genèrics. Els noms dels vents locals i els de diverses variants ja s’han deixat d’utilitzar bastant. Tota aquesta riquesa toponímica sorgia a base d’observació per part de la gent del camp

D’aquesta manera els efectes que produïen certs vents en determinades èpoques de l’any acabaven per determinar un nom o altre. D’altres factors per batejar un nom local podien venir donats pels accidents geogràfics de cada zona. De fet, el Priorat és com un mosaic orogràfic que rep diverses i marcades influencies climàtiques. Els noms es transmetien de manera oral a través de generacions.

Finalment direm que finals del segle passat en Jaume Sabaté Alentorn del Lloar (Priorat) va fer la valuosa tasca de recórrer tots els pobles de la comarca. Es va entrevistar amb diverses persones grans de cada poble. I a banda d’altres històries i anècdotes va poder recollir tot un inventari sobre la toponímia dels noms dels vents i les seves variants. En total va inventariar 64 noms. I tot plegat ho va plasmar en el seu interessant llibre «Bandolers, llops i vents al Priorat». A continuació en detallem una selecció.

noms de vents
El Priorat és com un mosaic orogràfic que rep diverses i marcades influencies climàtiques. Imatge: Josep Abelló.

Cardonenc

Al poble del Masroig és anomenat com el maligne vent de migjorn o migdia, que empeny des de la banda de la serra de Cardó-el Boix, situada en direcció sud.

Arrasatermes

És el típic vent rescalfat que bufa a primers d’agost i que malmet la vegetació. Pot perjudicar part de la collita de raïms. Aquest vent sol ser més freqüent als pobles del Baix Priorat. Força conegut al Molar i al Lloar.

Esmolet

Se’n parlava quan la tramuntana bufava fort d’hivern. A les portes i finestres de les cases hi havia molts crivells, pels quals l’aire feia el mateix xiulet de l’esmolet.
“El xiular de l’esmolet, és senyal de vent i fred”.

Fanguinós

Quan bufen aires del Sàhara, arrossegant pols fina, i se solen barrejar amb unes gotes d’aigua, deixen taques vermelloses. 

Garbí

Vent que buga del SO, agradable, ja que no bufa amb intensitat. En parlen a Cornudella i Ulldemolins.

Gregal

Clàssic vent de NE, entre llevant i tramuntana. A l’hivern és fred. Se’n parla als pobles del sector septentrional de la comarca.

Llevant

 Bufa entre E i SE i porten un elevat contingut d’humitat a causa de la procedència mediterrànea. Més conegut als pobles del peu de la Mola.
“Si bufa fort de llevant, l’aigua es va atansant”.

Garbinada

Brisa suau que ve de la part de mar, fresc i temperat a l’estiu. Sol bufar amb més intensitat a la tarda. En dies calorosos d’estiu comença a bufar a mitja tarda, refrescant les terres calentades durant el dia. Les vinyes xuclen la seva humitat. A la sequera dels Set Anys (1921-1928) quasi no va ploure; en canvi feia garbinada i encara hom podia anar collint.
“La garbinada fa joliua la vesprada”
.

El Montsanenc és un vent tramuntós, que baixa empenyent per la vallada de la serra de Montsant. Imatge: Josep Abelló

Llevantada

Quan bufa el llevant desenfrenat, arrossega al seu pas temporal d’aigua. Pels pobles de l’interior del Priorat se l’anuncia quan fortament s’atansa saltant per la Mola.

Matacrios

Quan les fortes gelades d’hivern van acompanyades d’un intens contingut ventós, que impedeix sortir de casa. Llavors són frases a l’ús:
Avui bufa el matacrios” i “Aquesta nit no en quedarà cap de viu al bressol”.

Matajaies

Ho dient els nostres avantpassats, amb ironia, en bufar la tramuntana gèlida a l’hivern:
“Bufa el matajaies, no en quedarà cap”.

Montsanenc

Vent tramuntós, que baixa empenyent per la vallada de la serra de Montsant, en direcció als pobles del seu peu. Conegut a Falset, les Vilelles, Torroja i el Lloar.

Vent de la mort

Es presenta quan fa tempesta huracanada.
Hem vist, algunes vegades, emportar-se els arbres amb soca i arrel. I també endur-se les teules de moltes teulades. Ve per la part de ponent.

El Pelacanyes

És un vent que se’n parla a diversos pobles de la comarca. És la tramuntana de l’hivern quan bufa intensament. A El Masroig quan arriben els primers vents freds d’hivern se sol dir:
“Ja ha arribat lo pelacanyes”.

Quan bufa el llevant desenfrenat, arrossega al seu pas temporal d’aigua. Imatge: Josep Abelló

Serè

Conegut arreu pels pobles del Priorat. Sol bufar amb intensitat. És el mateix que el Cerç.
Quan bufa el serè, la mula treballa bé”.
“No cremis l’esbarzer quan bufa el ser
è”.

Siberià

Són les fortes ventades de tramuntana procedents de Sibèria.
La seva presència espanta a la gent.
Hem vist que mata les oliveres, especialment els anys 1937 i el 1945. 

Tramuntana

Vent del N, sec i fred, que a l’hivern bufa amb intensitat. És conegut a tots els pobles.
“Tramuntana per Sant Miquel, tot l’any miraràs al cel”, “Tramuntana no té abric ni pel pobre ni pel ric”.

Font: Bandolers, llops i vents al Priorat. Jaume Sabaté Alentorn. Rafael Dalmau Edicions.

Actualització: 13/12/2021

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Utilitzem galetes pròpies i de tercers per obtenir dades estadístiques i millorar els nostres serveis. Si acceptes o continues navegant, considerem que acceptes el seu ús.   
Privacidad