La llegenda d’Altafalla: una història d’amor colpidora

A la comarca del Priorat és coneguda i molt famosa la llegenda del “Salt de la Reina Mora”, basada en un suposat fet ocorregut l’any 1153 quan les tropes cristianes conquereixen el darrer reducte musulmà: Siurana. En canvi al Priorat també hi trobem moltes més llegendes, algunes força curioses, d’altres gairebé oblidades. Entre aquestes hi trobem una interessant i desconeguda llegenda dels darrers temps en que els musulmans encara senyorejaven aquelles terres: la llegenda d’Altafalla.

Altafalla, antic castell musulmà

En el punt més alterós i proper a la vila de Falset, a la banda est, es conserva encara la presència pretèrita d’una fortificació. És el castell d’Altafalla, el qual s’ha volgut suposar existent en els temps anteriors a la conquesta cristiana. Hi fos o no aleshores, el fet és que el lloc ja és per si mateix una talaia natural de forma piramidal que permetia controlar tota la vall de Falset i els seus accessos.

L’amor d’un capdill andalusí i una cristiana

A propòsit d’aquest castell, s’explica una llegenda que vol confirmar la presència musulmana a Falset i els seus entorns. Es refereix a l’amor foll d’un valerós cabdill andalusí, dit Al Tafalla, per una cristiana formosa i d’aires fascinants, el nom del qual es desconeix, però sí que se sap que ella el corresponia.

Units per sempreLLEGENDA-ALTAFALLA

La llegenda d’Altafalla ens diu que aquest cabdill, després de moltes batalles –a les quals ella l’havia acompanyat sempre-, va ser encerclat al referit castell. Veient-se finalment perdut, abans de lliurar-se als cristians, va preferir tirar-se des de dalt de la torre.

Però no ho va fer sol, sinó que ho va fer abraçat a la seva estimada, que també aleshores el va voler seguir i va preferir la mort a perdre’l. La llegenda diu que des de llavors aquest lloc altiu rep el nom d’Altafalla.

By catsud

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Utilitzem galetes pròpies i de tercers per obtenir dades estadístiques i millorar els nostres serveis. Si acceptes o continues navegant, considerem que acceptes el seu ús.   
Privacidad