La llegenda d’Altafalla: una història d’amor colpidora
A la comarca del Priorat és coneguda i molt famosa la llegenda del “Salt de la Reina Mora”, basada en un suposat fet ocorregut l’any 1153 quan les tropes cristianes conquereixen el darrer reducte musulmà: Siurana. En canvi al Priorat també hi trobem moltes més llegendes, algunes força curioses, d’altres gairebé oblidades. Entre aquestes hi trobem una interessant i desconeguda llegenda dels darrers temps en que els musulmans encara senyorejaven aquelles terres: la llegenda d’Altafalla.
Altafalla, antic castell musulmà
En el punt més alterós i proper a la vila de Falset, a la banda est, es conserva encara la presència pretèrita d’una fortificació. És el castell d’Altafalla, el qual s’ha volgut suposar existent en els temps anteriors a la conquesta cristiana. Hi fos o no aleshores, el fet és que el lloc ja és per si mateix una talaia natural de forma piramidal que permetia controlar tota la vall de Falset i els seus accessos.
L’amor d’un capdill andalusí i una cristiana
A propòsit d’aquest castell, s’explica una llegenda que vol confirmar la presència musulmana a Falset i els seus entorns. Es refereix a l’amor foll d’un valerós cabdill andalusí, dit Al Tafalla, per una cristiana formosa i d’aires fascinants, el nom del qual es desconeix, però sí que se sap que ella el corresponia.
Units per sempre
La llegenda d’Altafalla ens diu que aquest cabdill, després de moltes batalles –a les quals ella l’havia acompanyat sempre-, va ser encerclat al referit castell. Veient-se finalment perdut, abans de lliurar-se als cristians, va preferir tirar-se des de dalt de la torre.
Però no ho va fer sol, sinó que ho va fer abraçat a la seva estimada, que també aleshores el va voler seguir i va preferir la mort a perdre’l. La llegenda diu que des de llavors aquest lloc altiu rep el nom d’Altafalla.