PORTS DE TORTOSA

Els orígens dels Ports

Els Ports de Tortosa es localitzen a la zona de confluència entre la Serralada Prelitoral Catalana i el Sistema Ibèric. Aquesta zona fou ocupada al Cretaci inferior per un golf obert al sud-est vers la mar de Tetis. Aquest fet va permetre l’acumulació de sediments calcaris durant el Juràssic i el Cretaci inferior.

Posteriorment, tots aquests materials van ser comprimits i elevats per l’orogènesi alpina, fet que va originar una falla de més de 1.000 metres d’altitud. L’actual relleu dels Ports és fruit d’aquesta cadena d’esdeveniments geològics.

Resultat de tot plegat el relleu dels Ports de Tortosa és força abrupte, sobretot pel vessant marítim, on les moles, puntes i penyes s’aixequen vertiginosament. El massís és en realitat un conjunt de serres amb la part més elevada de 1447 m assolida al Mont Caro.

Les impressionants gúbies

PORTS DE TORTOSAPer la banda continental neixen nombrosos barrancs que es converteixen en rius i que, sovint, formen estrets molt espectaculars. Aquests llocs angostos localment s’anomenen gúbies. Son indrets on enormes masses rocoses s’eleven amb una potència extraordinària. Un d’aquests paratges singulars el podem trobar al barranc del Regatxol. Són les anomenades gúbies del Regatxol. És un racó molt aïllat i amb un ambient molt feréstec.

Paratges de gran valor ambiental

És aconsellable no anar-hi en èpoques de pluges ja que pot resultar perillós. De fet, en condicions climàtiques adients ja cal anar-hi ben preparats. Hi ha trams del recorregut que són perdedors perquè no hi ha sender. Cal orientar-se i seguir per la llera del riu. En certs moments cal grimpar per roques i travessar tolls d’aigua. També cal tenir en compte la presència a la zona del temut escurçó. I per acabar direm que aquests paratges dels Ports de Tortosa són molt verges i per tant fràgils, d’un alt valor ambiental. En conseqüència, convé anar-hi amb grups reduïts de persones i respectar al màxim els entorns. I per anar més tranquils sempre és millor contactar amb guies del territori.

 

 

By catsud

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Utilitzem galetes pròpies i de tercers per obtenir dades estadístiques i millorar els nostres serveis. Si acceptes o continues navegant, considerem que acceptes el seu ús.   
Privacidad