LLÀGRIMES DE SANT LLORENÇ

Les nits d’estiu són ideals per sortir al camp o la muntanya i connectar amb la màgia i el misteri del cosmos. La calor del dia ha donat pas a una nit fresca i estrellada, i el cel nocturn es converteix en un escenari de gran bellesa i majestuositat.

Les pluges d’estels, com els Perseids, conegudes popularment com les “Llàgrimes de Sant Llorenç” ens recorden la nostra petitesa en el gran espectacle del cosmos. A més sortir al camp per les nits d’estiu també és una manera de cercar la calma de la natura. Sense la llum de les ciutats ni la interferència dels dispositius electrònics, el cel nocturn passa a ser el protagonista.

Es tracta de cercar un lloc idoni on poder observar el cel i a la vegada poder meditar envoltats de la calma de la nit. D’aquesta manera podem deixar que la nostra ànima es connecti amb la vastitud de l’Univers admirant tota la bellesa que ens ofereix.

Què són els Perseids?

Els Perseids són una pluja de meteors que es produeix cada any des de principis d’agost fins per allà el 24 d’agost, que és quan la Terra passa per l’òrbita del cometa 109P/Swift-Tuttle. Aquest cometa és un dels més antics coneguts i té una òrbita que el porta a prop de la Terra cada 133 anys. 

Com es produeix la pluja de meteors?

Quan el cometa 109P/Swift-Tuttle passa per l’òrbita de la Terra, deixà enrere una estreta banda de material que es desintegra en l’atmosfera terrestre. Aquest material, format per petits fragments de roca i pols, s’encén i s’esmicola a causa de la fricció amb l’atmosfera, generant una pluja de meteors.

Quan i on es pot veure la pluja de meteors?

Aquesta pluja de meteors és visible des de tot el planeta, però la seva intensitat i la seva freqüència de meteors varien segons la latitud i la longitud. Evidentment, la pluja de meteors és més intensa en regions amb menys llum de lluna i amb una visibilitat clara del cel.

El moment conegut com el “pic dels Perseids” se sol produir entre el 10 i el 13 d’agost, quan la Terra està en el punt més proper a l’òrbita del cometa i la pluja de meteors és més intensa. Aquest any 2024 el moment de màxima intensitat es podrà veure la nit del 11 al 12 d’agost, però també la del 12 al 13. Els moments més òptims seran a partir de les 23:30 h. quan la llum de la lluna creixent desapareixerà. 

Història i mitologia 

La pluja de meteors dels Perseids han estat observades des de temps antics. S’han conegut popularment amb el nom de les “Llàgrimes de Sant Llorenç”. Precisament és el 10 d’agost el dia de Sant Llorenç, un dels sants més àmpliament venerats per lEsglésia Catòlica Romana.

El seu martiri succeí al segle III, o sigui al principi de la història de l’Església. Fou cruelment torturat i cremat per ordre de l’emperador Valerià. Amb la coincidència de la data dels Perseids la tradició ha portat a la idea que les llàgrimes de Sant Llorenç es transformen en meteors quan cauen a la Terra.

Conclusió

Els Perseids són un fenomen astronòmic molt interessant i emocionant que es produeix cada any al mes d’agost. Si tens la sort de veure-les, no oblidis de prendre un moment de consciència per apreciar la bellesa del cel i la màgia de les estrelles.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Utilitzem galetes pròpies i de tercers per obtenir dades estadístiques i millorar els nostres serveis. Si acceptes o continues navegant, considerem que acceptes el seu ús.   
Privacidad