ASTRONOMIA A L'ESTIU

Sota el cel estrellat: una bonica experiència d’estiu

Introducció

Viure una nit d’astronomia a l’estiu sota el cel estrellat és una experiència que ens connecta amb la natura i el cosmos d’una manera profunda. A mesura que el sol es pon i el crepuscle s’esvaeix, el cel nocturn revela una exhibició enlluernadora d’estrelles i constel·lacions. Cadascuna amb la seva pròpia història i significat. L’experiència no només és impressionant, sinó que també està impregnada d’història i mitologia, reflectint la fascinació de la humanitat per les estrelles.

Les constel·lacions d’estiu

Durant una nit clara d’estiu, diverses constel·lacions són visibles a simple vista de manera destacada.

  • Óssa Major (l’Óssa Major): L’Óssa Major és una eina clau per navegar visualment pel cel nocturn. Les seves set estrelles brillants formen una forma molt ben delimitada que s’assembla a un caixó. Les seves dues estrelles punteres condueixen directament a la Polaris, l’estrella polar.
  • Scorpius (L’escorpí): situat cap al sud de l’eclíptica, o sigui prop de l’horitzó del sud, Scorpius es caracteritza per la seva cua corbada i l’estrella supergegant vermella, Antares, que representa el cor de l’escorpí. Altres estrelles destacades d’aquesta impressionant constel·lació són: Acrab, Dschubba, Shaula i Sargas.
  • Sagitari (L’arquer): es pot albirar a l’est d’Scorpius, Aquesta constel·lació apunta cap al centre misteriós de la Via Làctia. En la mitologia, Sagitari és un centaure, mitat home, mitat cavall que apunta amb una fletxa cap al seu veí Scorpius. És al solstici d’hivern quan el Sol passa per aquesta constel·lació
  • Cygnus (El cigne): Cygnus domina el cel estival. És una de les constel·lacions més boniques. Representa una gran au que vola cap al sud. En mitologia és una de les tantes reencarnacions animals del déu Zeus. La seva estrella més brillant és Deneb, situada a 2.600 anys llum, i amb una equivalència lluminosa de 300.000 sols com el nostre.
  • Lyra (La Lira): Lyra és una constel·lació petita però prominent. La seva estrella més brillant és Vega, que a la vegada és la cinquena més brillant del cel.
  • Aquila (L’àguila): Aquila representa una enorme àguila que vola majestuosa marcant el camí cap al sud. És Altair la seva estrella més visible, situada a uns 17 anys llum. Tarazed i Alshain són dues estrelles destacades que formen aquesta espectacular i admirable constel·lació.

D’altres constel·lacions

Hi ha moltes més constel·lacions visibles de diverses mides, com per exemple Cassiopea, Bootes, Corona Boreal, Verge, Balança, Ossa Menor, el Dofí, la Serp, Draco, Cefeu, Hèrcules, Canes Venatici, etc.

El triangle d’estiu

Una de les característiques més sorprenents del cel nocturn d’estiu és el Triangle d’Estiu, un triangle imaginari format per tres de les estrelles més brillants:

Vega a Lyra: situada gairebé a sobre nostre quan miren cap a dalt al cel, Vega és la cinquena estrella més brillant del cel nocturn. És una estrella blanca de seqüència principal situada a uns 25 anys llum de distància de la Terra i serveix com a punt de referència clau per als astrònoms.

Deneb a Cygnus: aquesta estrella supergegant es troba a uns 2.600 anys llum de la Terra i és una de les estrelles més lluminoses visibles. Deneb representa la cua del cigne a Cygnus.

Altair a Aquila: Altair és una estrella brillant i que gira ràpidament a uns 17 anys llum de la Terra. La seva ràpida rotació fa que tingui una forma oblata, és a dir, és més ample a l’equador que als pols.

Estrelles més brillants

Són moltes les estrelles que adornen el cel nocturn a l’estiu. Imatge: AI

A part de les estrelles del Triangle d’estiu, altres estrelles brillants adornen el cel d’estiu:

Arcturus a Boötes: la quarta estrella més brillant del cel nocturn, Arcturus és un gegant taronja a uns 36 anys llum de distància. Destaca pel seu moviment aparent i també per la seva brillantor.

Antares a Scorpius: una gegant vermella situada a uns 550 anys llum de distància, Antares és una de les estrelles visibles més grans. La seva tonalitat vermellosa la fa fàcilment distingible.

Spica en Verge: una estrella gegant blava situada a uns 250 anys llum de distància, Spica és una de les estrelles més brillants del cel nocturn i s’utilitza sovint en la navegació celeste.

Importància històrica i cultural

Al llarg de la història, el cel nocturn ha estat una font de meravella i inspiració per a moltes cultures:

Grecs antics: van cartografiar el cel amb constel·lacions i mites, molts dels quals encara avui reconeixem. Per exemple, la història d’Orió el caçador i la seva persecució de les Plèiades.

ASTRONOMIA A L'ESTIU
Al llarg de la història, el cel nocturn ha estat una font de meravella i inspiració per a moltes cultures.

Tribus natives americanes: les diferents tribus tenien les seves pròpies interpretacions de les estrelles. Per exemple, pels indis iroquesos, l’Ossa Major era vist com un gran ós .

Antics egipcis: alineaven les seves piràmides i temples amb determinades estrelles, com Sírius, l’ascens heliacal* del qual marcava la inundació del Nil.

Astrònoms xinesos: van registrar meticulosament les posicions de les estrelles i els esdeveniments celestes, contribuint significativament al camp de l’astronomia.

Navegadors polinesis: van utilitzar les estrelles per trobar el camí a través del vast oceà Pacífic, basant-se en el seu coneixement sobre la posició i el moviment de les estrelles.

Reflexió final

Viure una nit d’astronomia a l’estiu sota el cel estrellat és més que una delícia visual; és un viatge per l’espai i el temps. Les constel·lacions i les estrelles que veiem han estat observades i interpretades per diferents cultures al llarg de la història, cadascuna afegint la seva perspectiva única a la nostra comprensió del cosmos.

Les estrelles brillants com Vega, Deneb i Altair, entre d’altres formen fites celestes que han guiat tant als navegants antics com als astrònoms moderns. Quan estigueu sota la gran extensió del cel nocturn, no només dediqueu-vos a observar i identificar les estrelles i les constel·lacions; procureu eixamplar la vostra consciència i connectar amb la tradició atemporal que uneix la humanitat amb l’univers.

*heliacal = Aquest és el nom que es dóna a la primera aparició d’una estrella per l’horitzó oriental, després del període d’invisibilitat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Utilitzem galetes pròpies i de tercers per obtenir dades estadístiques i millorar els nostres serveis. Si acceptes o continues navegant, considerem que acceptes el seu ús.   
Privacidad