MONTSANT HISTÒRIA

Montsant, una muntanya de llegendes i misteris

La serra de Montsant és molt més que un conjunt de cingles i barrancs: és una muntanya impregnada d’història, espiritualitat i llegendes. Des de temps antics ha estat un territori de recolliment i misticisme, escollit per eremites, monjos i savis que cercaven la pau i la connexió amb el sagrat. Però Montsant no només ha estat testimoni de la contemplació i la pregària, sinó també d’intrigues i disputes sobre les seves terres. Entre aquestes històries, n’hi ha una especialment curiosa que ens parla d’un indret anomenat “la serra de l’Or”.


Disputes entre monjos i jurats

Ens situem al segle XV. Durant molts anys, els monjos cartoixans d’Escaladei i els Jurats d’Ulldemolins van mantenir litigis constants per la propietat de diverses terres situades al nord de Montsant. Un d’aquests plets va treure a la llum un document sorprenent. Es tractava d’una escriptura que certificava la venda d’una propietat anomenada «la serra de l’Or» per part de les monges cistercenques de Bonrepòs a un tal Joan Vedrier. Avui dia, la ubicació exacta d’aquesta serra dins de Montsant és desconeguda, però el seu nom suggereix una connexió amb el valuós metall que durant segles ha despertat cobdícies i fantasies.


L’or de Montsant: realitat o llegenda?

Per esbrinar l’origen d’aquest nom, cal remuntar-se a un document de l’any 1419 escrit pel Pare Rigau. Aquest monjo va deixar testimoni d’un fet singular:

“En lo lloc on existeix la sabina magna i junt al barranch a la part de ponent, es feu una excavació sota la roca cayguda, que trobà que de antich se habia treballat alli. I es troba un pou i una mina fonda y trobaren una masa de pedra forta y un pich de pedra chispa, se escombrà la mina y es trobà un fil molt petit de metal que després resulta ser coure i or. Es tapa i es deixa la mina perquè los moros no entenguessin res del tresor, y es creu que la Cogulla de la Serra del Oro prengue lo nom dita mina.”

Aquest relat suggereix que a Montsant es va trobar una antiga explotació minera, possiblement d’or i coure. Tanmateix, no es tenen evidències clares que confirmin l’existència d’un jaciment d’or a la serra.


Una muntanya sagrada i enigmàtica

Més enllà d’aquesta història, Montsant ha estat des de sempre un espai carregat de simbolisme i espiritualitat. Els ermitans que s’hi van establir des del segle XII veien en les seves cingleres un lloc propici per a la meditació i el recolliment. La seva geologia, amb formes abruptes i paisatges gairebé inaccessibles, li confereix un caràcter de muntanya inexpugnable, gairebé màgica. No és estrany que, al llarg dels segles, s’hi hagin teixit llegendes que parlen de tresors amagats, aparicions i llocs de poder.

Avui, Montsant continua sent una muntanya venerada, no només pels qui busquen l’aventura o la contemplació de la seva bellesa, sinó també per aquells qui hi troben una connexió profunda amb la natura i la història. Potser la veritable riquesa de Montsant no es troba en filons d’or ocults sota terra, sinó en la seva capacitat per inspirar i transformar aquells que s’hi acosten amb els ulls i el cor oberts.

Actualitzat: 14-03-25

catsud

By catsud

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Utilitzem galetes pròpies i de tercers per obtenir dades estadístiques i millorar els nostres serveis. Si acceptes o continues navegant, considerem que acceptes el seu ús.   
Privacidad