GEOLOGIA MONTSANT

La serra de Montsant no només posseeix un patrimoni natural i cultural excepcional, sinó que també compta amb una gran diversitat d’elements visuals sorprenents. De fet, Montsant es pot considerar un veritable museu a l’aire lliure, ple de singularitats i formacions naturals que captiven l’atenció i són dignes d’admiració. La geologia de Montsant és sorprenent.

Una meravella geològica

geologia montsantGeològicament, Montsant és una serralada d’origen sedimentari. La zona on actualment s’alça aquesta serra era, fa milions d’anys, un antic golf marí. En aquest lloc hi desembocava un gran riu que dipositava enormes quantitats de sediments, formant així grans masses de conglomerats calcaris. Fa uns 25 milions d’anys, una intensa convulsió tectònica va elevar aquestes formacions rocoses, mentre les aigües es retiraven, donant lloc a la serra de Montsant tal com la coneixem avui.

Al llarg del temps, els agents naturals han actuat amb paciència, erosionant les roques que abunden per tota la serra. Així, escampades arreu del massís, hi trobem una gran varietat de roques que, amb el pas dels segles, han anat adquirint formes capricioses i a la vegada originals.

Els capricis de la natura

Entre totes aquestes curiositats geològiques, avui ens fixem en una roca amb forma de bolet. Situada a la vora del camí de la Llisera, al sud-est de la serra i dins del terme municipal de Cornudella de Montsant (Priorat). Aquesta formació rocosa destaca per la seva singularitat. La capa inferior de la roca (que correspon al tronc del bolet) és de tipus margós, és a dir, més tova i fàcilment erosionable, motiu pel qual ha anat reduint la seva mida amb el temps. En canvi, la capa superior (el barret del bolet) és de tipus calcari, més resistent a l’erosió. El resultat és una formació geològica amb una clara forma de bolet, coneguda popularment com «El Bolet de Montsant».

By catsud

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Utilitzem galetes pròpies i de tercers per obtenir dades estadístiques i millorar els nostres serveis. Si acceptes o continues navegant, considerem que acceptes el seu ús.   
Privacidad