MOLA DE GENESSIES

Pujar als cims de les Muntanyes de Tivissa i Vandellòs (Tarragona) és una experiència única que ofereix una vista incomparable dels paisatges més impressionants. Entre aquests cims destaca la Mola de Genessies, una mola calcaria que emergeix amb una silueta molt ben definida dintre del conjunt muntanyós de l’entorn.

Es tracta d’un enclavament molt accidentat que està inclòs dins l’Espai d’Interès Natural de les Muntanyes de Tivissa – Vandellòs. Situada a cavall de les comarques de la Ribera d’Ebre i el Baix Camp, pel cim de la mola de Genessies passa la partició dels termes de Tivissa i Vandellòs. Sens dubte, aquesta mola és un destí ineludible per als amants de la natura i el senderisme.

Tot un espectacle visual

La Mola de Genessies, tot i no ser una de les més altes, permet albirar un extens territori en un radi de 360 graus. Dalt del seu cim de 711 metres d’alçada tot es converteix en un autèntic espectacle visual.

S’hi poden contemplar vistes espectaculars que s’estenen des del Camp de Tarragona i el litoral fins al Delta de l’Ebre i els Ports. A llevant, les muntanyes de Vandellòs s’alcen majestuosament, mentre que cap al nord es pot apreciar la imponent serra de Montsant i les Muntanyes de Prades.

Aquesta varietat de paisatges crea un mosaic natural que captiva a qualsevol visitant, oferint una sensació de llibertat i immensitat.

Beneficis per a la salut

El trajecte caminant fins al cim de la Mola de Genessies no només proporciona vistes increïbles, sinó que també és una activitat beneficiosa per a la salut. La pràctica de l’excursionisme contribueix a millorar la salut cardiovascular, augmentar la força muscular i calmar els nervis.

A més, el contacte directe amb la natura té efectes positius sobre la salut mental, com ara la millora de l’estat d’ànim i la reducció de l’ansietat. Sense oblidar que, l’aire pur de les muntanyes, lluny de la contaminació urbana, ajuda a oxigenar el cos i a revitalitzar l’esperit.

Sentir la natura

Explorar la Mola de Genessies és una oportunitat per desconnectar de la rutina diària i apropar-se a sentir la natura. Els camins que porten al cim estan envoltats de vegetació rupícola, amb aromes de farigola i romaní que omplen l’aire. I a la primavera els colors vistosos d’algunes plantes com ara la Sempreviva borda, omplin la mola de color i vitalitat. A mesura que es guanya alçada, el silenci de la muntanya només és interromput pel cant d’alguns ocells i el murmuri del vent. Dalt del seu cim tot es converteix en un espectacle visual. Aquest entorn natural protegit, permet gaudir d’una experiència autèntica i enriquidora.

Talaia estratègica

A més de les vistes panoràmiques, la Mola de Genessies té un valor històric i cultural significatiu. Aquesta mola té una estructura rocosa rodejada de cingles per totes bandes. Només permet l’accés dalt del seu cim per un sol lloc de la banda oest.

Aquest fet ha estat determinant perquè al llarg de diverses èpoques hagi estat una fortalesa natural utilitzada per grups d’humans. Es creu, que en temps en que el territori era ocupat pels Ibers, dalt del seu cim s’hi establí un poblat.

No només com a lloc protegit sinó també com a punt estratègic de vigilància i control territorial, considerant les seves extenses vistes de tot el territori circumdant. Finalment, mencionarem que antigament prop de la mola de Genessies, hi passava una important carrerada de transhumància, que des de les terres de l’interior baixava fins a la costa.

Resum

La mola de Genessies és molt més que un simple cim de muntanya; és un balcó privilegiat des d’on es pot copsar la bellesa natural d’un extens territori del sud de Catalunya. La seva ascensió ofereix no només una aventura emocionant, sinó també una sèrie de beneficis per a la salut física i mental. Els paisatges que s’albiren des del seu cim són un recordatori del valor inestimable dels nostres espais naturals i de la importància de preservar-los per a les generacions futures. L’època ideal per pujar-hi és a la primavera i a la tardor.  Sens dubte, pujar a la mola de Genessies és una experiència que ens enriqueix i ens connecta amb l’essència mateixa de la natura.

 

By catsud

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Utilitzem galetes pròpies i de tercers per obtenir dades estadístiques i millorar els nostres serveis. Si acceptes o continues navegant, considerem que acceptes el seu ús.   
Privacidad